Райков: Държавата няма да извива ръцете на бизнеса 22.03 | 14:29

Премиерът само призовал за солидарност

От Ивелина Георгиева

Държавата няма да извива ръцете на българския бизнес. Това каза служебният министър-председател Марин Райков по време на откриването на заседанието на НСТС. Изказването на премиера е по повод призива за солидарност от страна на индустриалците и бизнеса в България към най-уязвимите социални групи, който той самият отправи вчера.

Райков подчерта, че държавата няма да упражнява натиск върху бизнеса, никой не обмисля да увеличава данъците или изкуствено да увеличава заплатите в частния сектор.

Той направи това изказване, за да опровергае всички твърдения, които са се появили в общественото пространство след вчерашния му призив за солидарност – че държавата ще упражни натиск върху бизнеса.

Райков категорично подчерта, че е говорил за солидарност, а втората дума, която би добавил е диалог. Той посочи, че протяга ръка за диалог към бизнеса с молба да се намерят начини за подпомагане на най-уязвимите социални групи. Премиерът е научил днес за смъртта на самозапалилия се мъж в силистренското село Ситово.

Пред социалните партньори той коментира, че актовете на самозапалвания са актове на отчаяние и те отправят послания. Райков подчерта, че тези актове на отчаяние не могат да бъдат игнорирани от държавата.

В началото на тристранния съвет премиерът приветства социалните партньори и ги посъветва да потърсят общия знаменател за реализиране на социалните идеи. Той пое ангажимент днешното заседание на НСТС да не остане единственото и помоли социалните партньори да проявят конструктивност, както и да обърнат внимание на всички процеси, които създават социално напрежение в страната.

Водещи

Най-четени