Родители помагали на младата банда наркодилъри от Елин Пелин 10.12 | 14:23

Двама от четиримата арестувани са познайници на полиция, прокуратура и съд

От iNews.bg

Втората престъпна наркогрупа, задържана на 7 декември при съвместни действия по разследване на служители на ТС БОП – София област и Специализираната прокуратура, се състои от  4-ма млади мъже, двама от които с криминалистични регистрации и осъждани. Оперативната информация постъпи през февруари тази години и след събрани достатъчно данни, работата продължи под наблюдаването и ръководството на Специализираната прокуратура, уточни зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев.  

Той обясни, че  зареждането с дрога е ставало от обособено депо в София в квартал "Триъгълника", установено в момент на сделка. Там лидерът на групата е подготвял наркотиците за пласиране на улицата. В помещението са намерени и неистински 260 000 евро в банкноти от по 100 евро. По време на претърсванията,  при вида на криминалистите, майката на единия от задържаните е изхвърлила буркан със суха тревиста маса през прозореца, което значи, че е знаела с какво се е занимавал синът ѝ. Установено е, че майката на друг член на групата е осигурявала транспорт на наркотични вещества от София към Елин Пелин. И двамата задържани са родени 1995 г.

"Толерирането на каквато и да е престъпна дейност от родителите е крайно притеснително и неприемвливо", категорично заяви ст.комисар Темелакиев. По друмите му двете разбити групи са се познавали и са се конкурирали на територията на община Елин Пелин, и двете са действали конспиративно. При първата – неутрализирана на 3 декември, не били регистрирани никакви телефонни разговори. Сигналът при нужда от зареждане или доставка на стока бил само позвъняване и съответно затваряне от отсрещната страна. Членовете на втората група са комуникирали помежду си само чрез мобилни приложения, уточни зам.-директорът на ГДБОП. 

Заедно с ГД "Борба с организираната престъпност" успяваме в сравнително ранен етап да неутрализираме такива престъпни групи, което не позволява изграждането на по-големи престъпни структури, допълни ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и благодари на колегите си за професионално свършената работа.

От МВР припомнят, че  при извършените на 7 декември лични обиски и претърсвания в автомобили и в пет имота, ползвани от четиримата задържани, бяха открити и иззети близо половин килограм амфетамини, 40 грама опиати, 320 грама марихуана, разфасована на дози за разпространение.  Намерени бяха и 260 000 фалшиви еврови банкноти, електронни везни, тефтер със записки на клиенти, мобилни телефони, големи суми пари в брой. В рамките на операцията, проведена на 3 декември т.г., след сделка с доставчици на наркотични вещества на едро от София, бяха задържани четирима участници в друга престъпна структура в града, у които бяха намерени и иззети 1,8 кг канабис и 1,2 кг амфетамини в различни разфасовки, подготвени за разпространение на черния пазар, пари, електронни везни.

Водещи

Най-четени