Румен Радев отива на среща с Путин в Сочи на 22 май 16.05 | 16:01

Освен с Радев, в същия ден Путин ще се срещне и с индийския премиер

От iNews.bg

Българският президент Румен Радев ще бъде на официално посещение в Русия точно преди Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, а информацията беше потвърдена и от президентството. Радев ще се срещне с Путин на 22 май, в руския курортен град Сочи. Предвидено е да има официално изявление пред медиите след срещата между двамата държавни глави. Освен с Радев, в същия ден Путин ще се срещне и с индийския премиер, уточнява РИА Новости.

Българският президент Румен Радев ще бъде на официално посещение в Русия точно преди Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, а информацията беше потвърдена и от президентството. Радев ще се срещне с Путин на 22 май, в руския курортен град Сочи. Предвидено е да има официално изявление пред медиите след срещата между двамата държавни глави. Освен с Радев, в същия ден Путин ще се срещне и с индийския премиер, уточнява РИА Новости. Молба към президента – поне на празник да не словоблудства "Храбростта не се проявява само на бойното поле - днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек, храбростта да ... Прочети повече Румен Радев ще се види с Путин само 4 дни, след като руският президент се срещне с германския канцлер Ангела Меркел – също в Сочи. Припомняме, че самият Радев оповести в средата на април, че ще пътува за Русия на "21-22 май". Радев опита да покани Путин да дойде в България на 24 май, но това така и не се случи, след като имаше сондаж от страна на президентството дали руският държавен глава не може да дойде в България на 3 март. За тази възможност Дмитрий Песков коментира, че няма как да се осъществи, защото Путин ще е на финала на предизборната си кампания. Путин беше преизбран за президент на Русия в края на март. Вместо Путин, на 3 март дойде руският патриарх Кирил. Посещението се запомни с назидателния тон на патриарха по време на срещата му с Радев. Свещеникът се засегна, че в официална своя реч българският президент призна ролята на други народи за българското освобождение от турско робство. "По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои", бяха думите на Радев пред Народното събрание, които възмутиха Кирил.

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Нашата признателност към Русия не е за сметка на нашето достойнство", каза в отговор Радев, но половин месец след посещението на патриарха.

Водещи

Най-четени