Свлачище заплашва да остави без вода и ток Смолянско 11.03 | 13:32

Земната маса може да отнесе електропроводи и водопроводи

От iNews.bg

Ново бедствие заплашва да сполети региона на Смолян след няколкото такива от изминалата зима. Този път става въпрос за свлачище, което се оказва, че е най-мащабното за цялата територия на България. Това е установила спешна проверка на терена край село Тикале, извършено от проектанти, геолози и представители на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщава бТВ.

Свлачището обхваща много голяма територия, като на места пукнатините са с размери около 100 на 150 метра. В рисковия участък попадат електропроводи, а над него минава водопровод. Така че има опасност населените места в района да останат без ток и вода.

Ще бъде направен опит да се пусне движението поне в едната лента от затворения заради свлачището път. Но и това е изключително опасно, тъй като при разчистването на скалите се активизират нови свлачищни процеси.

Експертите обмислят вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.

Водещи