Седем операции срещу педофили в интернет започват другата седмица 18.07 | 16:33

3-4- годишни деца са в интернет, което крие огромна опасност

От iNews.bg

Седем операции срещу педофили в интернет ще бъдат реализирани през следващата седмица, обяви в Бургас шефът на "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев. И обеща повече информация след успешната реализация на акциите.
 
Колев се включи в семинар за киберпрестъпността, организиран от фондация "Евгений Мосинов" и подчерта, че вече 3-4- годишни са в интернет, което крие огромна опасност.
 
Относно арестувания хакер след пробива в НАП Колев каза, че според него задържаният е реалният извършител. "Има задържан, повдигнато му е обвинение, работи се", бе лаконичен комисар Колев. На въпрос дали заловеният е "бял" или "черен" хакер, Явор Колев разясни, че работата на задържания в компанията, в която работел, е да извършва одит и да тества информационни системи, което на жаргон означавало "бяло хакерство". Това което е свързано с извършване на "черно хакерство" се преследва от закона, а именно нерегламентиран достъп до информационни системи и други, обясни експертът.
 
"Сами разбирате че една информация качена един път в интернет много трудно и почти невъзможно е да бъде унищожена. Тя се разпространява чрез много сървъри, въпросът е в този момент такава информация да не бъде ползвана неправомерно, тъй като това е престъпление по смисъла на закона и всеки, който си го позволи ще бъде преследван", предупреди Явор Колев.
 
 
Той самият не бил особено притеснен от разпространяването на лични данни в интернет след атаката срещу НАП . "За мен наличието на такива данни не е особено опасно, тъй като всички знаем, че такива данни се намират в интернет за всеки един от нас. Ако направите справка, ще видите. За мен, например в сайта на Сметната палата и на КОНПИ се намира достатъчно информация - за собственост, кредити, всичко, което съм длъжен да подавам. Но от това нищо не следва", коментира експертът по киберсигурност.

Водещи