Симеонов: Изключително неудовлетворени сме от решението за наргилетата 11.07 | 14:45

Забрана за пушенето на закрито трябва да бъде въведена, категоричен е лидерът на НФСБ

От iNews.bg

Неудовлетворени сме от отхвърлянето на забраната за пушене на наргиле в закрити помещения. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание.

"Ние сме изключително неудовлетворени от току-що приетите текстове на второ четене, по-скоро на част от нашите предложения, които не бяха приети, които са очаквани от обществото, напълно разбираеми и в интерес на здрявето на българските граждани. Все пак чрез току-що приетите промени в Закона за здравето се забрани употребата на въпросните лули на водна основа от лица до 18 години. Честото, тъй като тази практика за подражание на по-възрастните, дай Боже, ще бъде прекъсната. Това вече се превърна в една опасна мода. Много често деца, ученици с одобрението на родителите дори провеждат рождени дни в такива наргиле барове", поясни още Симеонов, цитиран от агенция "Фокус". По думите му истината е, че никой не може да гарантира съставът на смесите, които се използват при този вид пушене.

"Всички изследвания показват, че те нанасят много сериозни вреди. Много често съставът е неясен, произходът на субстанциите също. Има регистрирани случаи на припадъци. Излишно е да ви губя времето и да ви убеждавам във вредата от употребата на едни нерегламентирани съставки", каза още Симеонов.

"Лошата новина обаче следва веднага след това. В същия законопроект, който сме внесли и който току-що беше разглеждан, ние предложихме и забрана за използването на този вид наргилета и водни лули в закрити помещения. С други думи предложихме да бъдат уеднаквени с режима за забрана на тютюневи изделия в закрити помещения", допълни още лидерът на НФСБ.

"Ние считаме, че такава забрана трябва да бъде въведена", подчерта Симеонов. Според него не е допустимо да бъде забранено тютюнопушеното в закрити помещения, а пушенето на лули на водна основа да не бъде забранено.

Водещи

Най-четени