Симеонов: Черноморието продължава да е под заплаха от водна криза 01.12 | 19:53

В яз. „Камчия“ вода за Бургас и Варна има за 3-4 месеца, трябва спешно да се намери откъде да се подаде, казва той

От iNews.bg

Ще има водна криза, ако не започне спешно подаване на вода към Бургас и Варна. Водата в язовир "Камчия" е недостатъчно и може да стигне за не повече от 3-4 месеца. Това каза в студиото на БНТ председателят на НФСБ и заместник-председател на НС Валери Симеонов. По думите му от НФСБ са алармирали за този риск още в началото на септември. Тези сигнали останали без ответна реакция.

Симеонов оправда министър Емил Димитров за неговата сериозна загриженост за водоснабдяването на крайморските ни градове.

Екоминистърът с пълно право е информирал парламента, че не среща необходимото съдействие за предотвратяване на безводието, което застрашавало не само Варна и Бургас, но и цяла Източна България.

Симеонов беше категоричен: Ако се създава впечатление за щастлив изход, то това ще бъде само в случай, че яз. "Порой" и яз. "Ахелой" се свържат с деривацията към Бургас и подадат своята вода. Но там има да се направят и още малки ремонти. Тези неща ги повтарям вече 4 месеца и те не стават.

Председателят на НФСБ коментира и някои други проблеми на управлението, като изтъкна заслугите на неговата партия за законотворчеството на парламента.

Симеонов отново разкритикува БСП и президента, че не правели смислени предложения и действията им били насочени "към разграждане на държавността".

Относно новите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на COVID кризата Валери Симеонов изрази мнение, че мерките не трябва да отиват директно към работещите, а да минават през работодателя. Държавата трябва да компенсира незабавно загубите на бизнеса, като базира своята помощ на оборота за миналата година, смята политикът.

Водещи

Най-четени