След 4 часа спорове: Депутатите приеха само името на измененията в Изборния кодекс 24.11 | 17:15

Работата по ИК тепърва започва

От iNews

Четири часа продължи дебатът по промените в Изборния кодекс. Дискусията протече изключително оспорвано, но резултатът от нея е, че депутатите успяха да гласуват само заглавието на законопроекта. 

Изключително оспорван дебат, в който се чуха много обвинения в корупция, задкулисие, статукво и невежество. Имаше обиди и обидени- Имаше наказан депутат заради безредица в залата и опит за блокиране на парламентарната трибуна, но по-късно наказанието беше отменено. Още в самото начало ПП опитаха да осуетят разглеждането на ИК, после правиха няколко пъти предложения за отлагане, но те бяха неуспешни.

В края на заседанието залата бе взривена от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини предишните си коалиционни партньори, че използват ИК за ултиматум срещу това дали ще има правителство и несправедливо БСП като статукво:

"Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията", посочи Нинова.

Тя разказа за среща в кабинета на тогавашния премиер Кирил Петков, в която участие взел и тогавашният министър на Електронното управление Божидар Божанов, сега депутат от ДБ:

"Попитах директно господин Божанов, защото той разбира, безспорно е професионалист: има ли теоретична възможност дори да се манипулират машините и отговорът беше "да" и господин Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за статуквото БСП".

Последва отговор на Кирил Петков:

"Госпожо Нинова, вие имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, но госпожо Нинова, ако си правим цитати кой какво е казал, Вие много добре знаете, в тази сграда някой каза: "Ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе 15 още депутата".

Нинова отрече да е произнасяла тези думи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се възмути от твърдения и на Петков, и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са предпоставка за корупция и напомни, че и според сега действащия ИК в секциите с под 300 избиратели се гласува само с хартиена бюлетина

"Те обявиха хиляди, милиони български граждани в организирана престъпност и че са крадци на вот. Това е недопустимо безобразие спрямо българските граждани, които гласуват".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта:

"А не извън гражданите да решим въпроса с елиминирането на субективния фактор на броенето и при отчитането".

В крайна сметка резултатът е, че беше прието заглавието на Законопроекта за промените в Изборния кодекс.

Работата по ИК тепърва започва, предаде БНР.

Водещи

Най-четени