Среднощна спасителна акции проведоха от ППС в Пирин 17.09 | 14:41

Жена в тежко състояние е пренесена до болницата в Разлог след падане по склон на връх Джангал

От iNews.bg

В 17:25 ч. на 16 септември 2019 г. при дежурния в база "Банско" на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал за пострадала жена, паднала по североизточния склон на връх Джангал. Информацията е подадена от горски служител, случайно станал свидетел на инцидента, който съобщава за тежки травми.

Веднага започва спасителна акция, като се взима решение да се търси помощта на хеликоптер. От база "Банско" тръгва първата група наземен екип от 8 спасители, а от Централния денонощен пост на ПСС започва комуникация с Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за вдигане на хеликоптер за бърза евакуация на пострадалата. За съжаление, трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не позволиха излитането на хеликоптера.

След 18:30 ч. спасителната акция продължава само като наземна. Мобилизирани са общо 22 планински спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.

При достигане до пострадалата в 20:20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 2:00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог

ПСС при БЧК изказва благодарност на всички планински спасители, взели участие в акцията, които със своя професионализъм и себеотдаване допринесоха за успешния край на мисията, както и на представителите на МВР и МО за готовността им да помогнат в тази трудна и опасна акция.

ПСС отново призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушно спасяване в България.  Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности.

Водещи

Най-четени