Сред задържаните в Силистра е и шефът на НОИ 08.03 | 12:59

Операцията е по линията на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия, поясни главсекът на МВР Ивайло Иванов

От iNews

"Шефът на НОИ-Силистра и още десетина души са задържани при акция на полицията и спецпрокуратурата, която продължава и в момента", съобщи в Бургас главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Операцията е по линията на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Сред задържаните има държавни служители и хора, които посредничили, каза още Иванов, цитиран от Канал3.

Той уточни, че най-вероятно утре ще е ясно срещу кои задържани ще бъдат повдигнати обвинения. Акцията в НОИ Силистра е започнала отдавна, но разследващите забавили темповете заради проверките, които вървяха в страната по телковете, и за да съберат достатъчно доказателства. 

За задържаните в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви главният секретар на МВР коментира, че процедурите за екстрадиция в Европейския съюз са по-бързи и най-вероятно, както при случая с Баневи, Арабаджиеви ще бъдат върнати до две седмици. 

Той не потвърди неофициалната информация, че при ареста Арабаджиеви са оказали съпротива. 

Попитан за операцията в "Орландовци", Иванов каза, че двамата служители на МВР, задържани при нея, вече са с повдигнати обвинения. Тяхната роля била, когато се извършвало дадено престъпление, да направят така, че наблизо да нямат полицейско присъствие. 

Главният секретар на МВР в Бургас похвали работата на областната дирекция на МВР, на чийто годишен анализ присъства. Иванов съобщи, че задача №1 на всички дирекции в страната е да направят карта по региони с регистрираните престъпления в тях, които да посочват и къде има постоянно полицейско присъствие. 

"Там, където няма, местата ще бъдат обезпечени или с мобилни екипи на областните дирекции, или с жандармерия", уточни главният секретар. 

Относно предстоящия летен сезон Иванов потвърди, че отново ще бъдат командировани полицаи, но този път не само от Чехия, Полша и Румъния, а и от Германия. 

Вижте още новини от България и света 

Иванов коментира и горещата тема за наркопазара по морето, като заяви, че след разбиването на групата на Митьо Очите, полицията, ДАНС и ГДБОП трябва да не допускат формирането на нова подобна структура, която да завладее пазара. 

Ивайло Иванов изрази и готовност да съдейства по всякакъв начин на ало измамите, където се забелязвал спад на възрастта на измамените. "Готов съм, ако трябва всеки ден да излизам пред медиите и да разяснявам, че МВР и прокуратурата не иска пари", каза още Ивайло Иванов. 

Водещи