Станишев: Юнкер е избран на базата на резултатите от европейските избори 15.07 | 19:20

Вариантът да стана еврокомисар не е стоял пред мен, допълни той

От Теодора Кокаланова

"За първи път ЕП избира президент на ЕК не на базата на договорка между премиерите в Европейския съвет, а на базата на преките резултати от европейските избори", заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след обявяването на резултатите от избора на Жан Клод Юнкер за президент на ЕК.

Той подчерта, че миналата седмица в групата на социалистите и демократите в ЕП е имало изслушване на Юнкер, на което са му били поставени ясни въпроси за ангажименти за промяна в работата и приоритетите на ЕК.

"В неговата програмна реч и в неговите отделни изявления прозвучаха ясни ангажименти за промяна. Тази промяна, за която ние работихме и през предишния мандат на ЕП", заяви Станишев и поясни, че тя включва: програма за публични и частни инвестиции за икономически растеж и заетост, разширяването на обема и на финансирането на младежката гаранция, както и защита на правата на работниците. 

По думите на Станишев Юнкер е избран благодарение на подкрепата на партиите от ПЕС и на парламентарната група.

"Надявам се, че като президент на ЕК той ще я направи по-силна. В последните години имаше ясно усещане, че комисията преди да заяви каквото и да е като политика, първо съгласува с няколко големи столици", заяви Станишев и допълни, че Юнкер е истински европеец, за който европейската идея не са просто думи и човек, който може да отстоява позициите си.

Слуховете относно кандидатирането му за еврокомисар, Станишев коментира така: "За мен в момента е важна моята работа като лидер на ПЕС. Вариантът да стана еврокомисар не е стоял пред мен и не съм го обмислял". Сергей Станишев подчерта, че работа на българското правителство е да избере българския еврокомисар и очаква да се проведат консултации.

Водещи