Станишев предупреди: Най-глупаво е да се самоизбием в БСП 10.10 | 19:30

Кадиев защити Миков: "За три месеца и Господ Бог да дойде, не може да оправи БСП"

От iNews.bg

Най-глупаво е да се самоизбием като партия, винаги е имало такива рефлекси в БСП, особено след тежка загуба. Това коментира бившият председател на БСП Сергей Станишев на влизане в сградата на "Позитано" 20, където се провежда заседание на Националният съвет. Членовете на НС се събраха, за да обсъдят резултатите от предсрочните парламентарни избори и предстоящите преговори с ГЕРБ.

Станишев призова членовете на БСП да изработят план за бъдещето на Столетницата.

"Реално пред страната се очертават три перспективи - дясна коалиция, начело с победителя ГЕРБ, които постигнаха сериозен резултат, но получиха по-малко депутати от предишния парламент, или голяма коалиция, или предсрочни избори", посочи бившият лидер на БСП.

Затова по думите му в тази нестабилна политическа ситуация БСП трябва да се мобилизира, да има план и за вътрешна реорганизация, и най-важното – да работи на базата на ясни политики, и в диалога, който предстои с победителя на изборите, и с всички други партии.

"Слабият резултат на БСП не е добра новина за България, защото страната има нужда от силна левица и от социална партия, която да защити интересите на обикновените хора", каза Станишев, цитиран от БТА.

Той изрази голяма тревога за резултата от изборите и за състоянието на държавата. При под 50 процента гласували, това е тежка диагноза и мисля, че всички политици трябва да проявим смирение и отговорност за държавата и за хората, посочи той.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин обяви, че всеки член на Изпълнителното бюро на партията е готов да се оттегли. Той посочи, че председателят на партията има право да излъчи нов състав на Изпълнителното бюро.

Вигенин увери, че социалистите ще бъдат конструктивни и ще отидат на консултации с ГЕРБ. Възможно е дори организирането на вътрешнопартиен референдум за участие в голямата коалиция. Георги Кадиев обяви, че на пленума днес ще поиска оставка на цялото Изпълнително бюро на БСП като морален акт, оставка на Националния съвет и насрочване на отчетно-изборен цикъл и нов конгрес. "Не може да загубиш 50 процента от електората си и да няма никаква отговорност", коментира той.

Според Кадиев дневният ред на конгреса не би трябвало да включва избор на нов председател, защото Миков бил начело на партията само от три месеца. "За три месеца и Господ Бог да дойде, не може да оправи БСП", коментира той.

Водещи