Стара Загора надвива бедствието 12.12 | 13:33

Цялостната обстановка в областта постепенно се нормализира и успокоява

От iNews.bg

Цялостната обстановка в област Стара Загора постепенно се нормализира и успокоява, но за момента остава в сила обявеното бедствено положение на територията на общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в област Стара Загора.

Началникът на РДПБЗН Стоян Колев докладва, че вчера следобед е завършила евакуацията на жителите на с. Нова махала, чиито жилища са наводнени от придошлите води на р. Тунджа, вследствие на скъсана дига над селото. Семействата в 6 къщи в наводнената част на селото са отказали евакуация и екипите на РДПБЗН на място периодично проверяват състоянието им и при необходимост са в готовност да реагират.

Водата във водопреносната мрежа на с. Нова махала е годна за пиене. Нивото на водата спада бавно и устойчиво. Създадена е организация съвместно между ръководствата на РДПБЗН, ОДМВР и БЧК за доставката с високопроходима техника на храна и вода до жилищата в частта от селото, която не е наводнена, но достъпът до нея е ограничен от водата. Осигурена е охрана от патрули на полицията.

След оттеглянето на водата експерти от Напоителни системи ще направят втори оглед в района на скъсаната дига и ще изготвят предложение за конкретни мерки за Евакуираните от община Николаево хора са настанени в бившия пансион на гимназията в Николаево и в спортната зала в града, като и на двете места, по преценка на РЗИ, условията за пребиваване са добри. Около 60 души са настанени и в сградата на бившия завод "Мототехника", където няма течаща вода и работещи санитарни възли, но на място има водоноска, а до края на деня ще бъдат доставени 6 химически тоалетни.

В Гълъбово продължава укрепването на изградената дига около подстанцията и изпомпването на водата в района, за да бъде възстановена нормалната работа на съоръжението и електрозахранването на Гълъбово да се осъществява от там, а не аварийно от Стара Загора и Мини Марица Изток, както е в момента. Бавно спада нивото на р. Сазлия, но вода все още преминава през скъсаната дига в близост до подстанцията.

В Раднево нивото на реката също спада. Дигите се укрепват. Очаква се техника на НКЖИ да съдейства на общинското ръководство за почистване на няколко ЖП мостове в региона. Експертна група от ОПУ Стара Загора и община Мъглиж и в момента е на място в компрометирания участък от пътя Ветрен – Сливито. Обсъждат се мерки за укрепването му.

В Сливито към момента са 14 души, които са предупредени, че ако пътят продължи да пропада, при нужда, ще бъдат настанени при техни близки извън населеното място.

От EVN информираха, че всички населени места в областта за захранени с електричество.

Изключение прави с. Борущица, където екипи работят по отстраняване на техническа авария, чието възникване не е свързано с наводненията.

В област Стара Загора няма затворени и непроходими пътища. В района на с. Памукчии има полицейски патрул, тъй като на пътното платно все още има вода.

Водата по водопреносната мрежа на селата Елхово, Пшеничево, Сърнево и Бенковски все още не е годна за пиене. Резултатите от пробите на питейната вода от РЗИ ще станат ясни в началото на следващата седмица.

Детската градина в с. Сърнево остава затворена до утре. Работи детската градина в с. Елхово, като екипите на РЗИ са установили, че хигиенните условията в нея се спазват. От РЗИ призовават населението във всички засегнати населени места от наводненията в областта да не използват за питейно-битови нужди вода от местни водоизточници (кладенци).

Продължава дарителската акция на БЧК за събиране на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за населението в Николаево.

Най-голяма е нуждата от консервирана храна, като за тази цел от областния щаб започнаха разговори с представители на големите хранителни вериги в региона. В Николаево, съвместно с общински служители, се изготвят подробни списъци на нуждаещите се хора, за да не се допуска недобросъвестни граждани да получават помощи.

На заседанието днес присъства и ръководителят на яз.комплекс "Копринка” Стоян Георгиев, който съобщи, че снощи количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 100 на 74 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 62 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има малко над 133 млн. Притокът в язовира е 52 куб. метра в секунда. Очаква се до утре количеството на изпускана вода да бъде намалено още.

Водещи

Най-четени