Столична община увеличи бюджета си с нови 7 млн. 06.02 | 14:55

Два са големите приоритети за 2020 г. - ремонт на кварталните улички и по-чистият въздух

От iNews.bg

Бюджетът на Столична община нарасна с още 7 млн. лв. след обсъжданията му в комисиите на Столичния общински съвет. Моето предложение беше за бюджет в размер на 1.722 млрд. лева. Общият размер става 1.729 300 млрд. лв. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на заседанието на СОС, на което ще се гласува бюджетът за 2020 година, цитирана от БГНЕС.

Фандъкова припомни, че двата приоритета на общината и през 2020 г. са свързани с работата в кварталите и подобряване на качеството на въздуха.

"С Бюджет 2020 гарантираме работата по два стратегически приоритети: повече средства за инвестиции в кварталите: улици, тротоари, по-добър градски транспорт, училища, детски градини. Също и подобряване на качеството на въздуха и озеленяване – 80% от бюджета и 95% от инвестиционната програма. Бюджет 2020 е изключително точно фокусиран върху инвестициите в кварталите. Залагаме 12 милиона лева повече за ремонт на квартални улици", допълни Фандъкова.

Въпреки това от Демократична България, и от БСП заявиха, че няма да подкрепят новата финансова рамка, защото в него не са заложени повече пари за районите, което пък очакват жителите.

"Бюджетът е следизборен, след рекордния предизборен бюджет, който показва липсата на амбиция и желание да се справим с проблемите, за които говорихме толкова дълго по време на самата предизборна капания. По начина на неговото разпределение и приоритизиране на края на годината няма да осъмнем с някой напълно решен проблем, който вече влачим десетки години", коментира Калоян Паргов.

По време на заседанието от Групата на БСП ще посочат на управляващите проблемите с приходната част на бюджета.

"Ще им покажем занижената и подценена приходна част, която е практика, за да можем после да отчитаме голяма събираемост. Ще предложим увеличение с 53 милиона в приходната част", допълни той. Първият приоритет е децентрализацията, за която всички говорихме, но не я виждаме в този бюджет, която по думите на Паргов е подценена.

Той посочи, че гражданите очакват от столичния кмет Йорданка Фандъкова да изпълни обещанията си и в действителност да се наблегне на работа в кварталите.

"Разбира се темата за детски градини, която ни вълнува повече от 10 години, и все още е трайно нерешен проблем, има нужда от ударни инвестиции за нови сгради. Ще предложим и за кварталите "Люлин" и "Младост" да има две нови функционални зали, които от години предлагаме, за да можем да децентрализираме развитието и на културата и на спортните мероприятия, които предимно се концентрират в центъра", допълни още той.

Водещи

Най-четени