Столичното ВМРО иска жандармерия около „Виетнамските общежития“ 07.02 | 12:04

Хората в района страдат всеки ден от липсата на контрол върху ромското гето и престъпленията

От iNews.bg

Писмо до служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов изпрати общинският съветник и председател на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Искането му е да се вземат спешни мерки за опазване на сигурността на гражданите и обществения ред в района на "Виетнамските общежития" в столичния квартал "Красна поляна".

Представителят на ВМРО настоява министърът да осигури допълнителни полицейски сили - части на "Жандармерията", които да патрулират в района на циганското гето в квартала. Отделно от това той настоява да бъде възобновена работата на полицейския пункт на входа на "Виетнамските общежития".

Според общинския съветник е нужно да се осъществява денонощно патрулиране в района, тъй като от годни там има функционален проблем с липсата на каквато и да е сигурност за живущите. Извършвани са и се извършват множество престъпления срещу личността и собствеността и определено районът е рисков.

Отделно от това в писмото си председателят на групата "Патриоти за София" насочва вниманието към действията на бившия депутат от ДПС и лидер на циганската партия ДРОМ Илия Илиев по време на нерегламентиран протест срещу започналото премахване на част от "Виетнамските общежития".

По време на протеста, провел се на 5 февруари, Илиев призовава да не се премахват постройките и заплашва, че с кръв ще отстояват събарянето да спре. Той говори за далавери на Столична община, въпреки че сградите и теренът са общински и общината трябва да разчисти терена, тъй като има влезли в сила заповеди за събаряне. Гетото трябва да се премахне. В момента Илия Илиев призовава да се пази статуквото - циганите да си стоят там и всички да се съобразяваме с тях. Това няма как да се случи, категоричен е Контрера.

Предвид опитите на Илиев да организира форма на циганска съпротива срещу правомерни действия главният прокурор трябва да образува проверка и да предприеме действия за разследване на този цигански "лидер" и призивите му за бунтове и насилие. Категорично продължаваме да настояваме "Виетнамските общежития" да бъдат съборени, а районът да бъде благоустроен, завършва Карлос Контрера.

Припомняме, че жители от "Красна поляна" години наред се борят за премахване на циганското гето. Многократно представители на ВМРО са настоявали за същото и са обосновавали нуждата от премахване на постройките и разселване на циганите.

Водещи