Стотици вярващи се включиха в литийното шествие на Бачковския манастир 29.04 | 15:28

Миряни от цялата страна се стекоха в светата обител, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица

От iNews

Стотици вярващи се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията. Всяка година в деня след Възкресение Христово камбаните в Бачково бият особено празнично. Миряни от цялата страна се стекоха в светата обител, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.

Вярващите понасят чудотворната икона в литийно шествие, което събира хора от цяла България. Носят я върху раменете си само тези, които най-силно имат нужда от помощта на Божията майка. Едни от тях търсят лечения от тежка болест, други се надяват така да измолят прошка за греховете си. Трети искрено вярват, че иконата ще им помогне най-накрая да се сдобият с дълго чакана рожба.

През няколкостотин метра носилката се предава от ръце на ръце, за да може повече хора да се докоснат до нея. Крайната цел е местността Клувията, където според манастирските книги за първи път била открита силата на иконата. През далечната 1604 г. на втория ден от Великден две овчарчета видели по обяд странна светлина да блика от скалата над планинската поляна. Те се покатерили и открили лика на Богородица в една от каменните ниши. Иконата била укрита там от монаси по време на турското робство, за да бъде спасена от многократните опожарявания на манастира.

Легендата разказва още, че в паметния ден, когато момчетата я понесли към светата обител, манастирските камбани сами зазвънели. Оттогава започва традицията по пренасянето на иконата с литийно шествие до Клувията.

Водещи

Най-четени