С около 30% по-малко разрешения за СРС-та са дадени от съдилищата през 2013 г. 30.05 | 16:12

8 330 са разрешенията за миналата година на фона на близо 12 000 през 2012 г.

От iNews.bg

С около 30 на сто по-малко разрешения за специални разузнавателни средства са дадени от съдилищата миналата година, отчете председателят на ВКС Лазар Груев.

Според статистиката през 2013 година са дадени 8330 разрешения за СРС-та, на фона на близо 12 000 през 2012 г. Най-много разрешения са дадени от Софийския градски съд – малко над 4000.

Забелязва се лек спад в броя на делата миналата година, посочи Груев.

Близо 705 000 дела са новопостъпилите през 2013 година, спадът е около 5 на сто. Основната част от делата са разгледани в районните съдилища - около 510 000.

Най-натоварени са съдиите в Софийския районен съд - по 140 дела на месец е гледал средно всеки съдия.

В края на мандата си, който приключва през есента, Груев отчете активизиране на тълкувателната дейност. Близо 100 ще са делата от този тип за седемте години на Лазар Груев като председател на ВКС.

"Стува ми се, че не успях да убедя съдиите във ВКС да работят в екип. Особено при вземането на решения", посочи Лазар Груев.

"За съдебната власт е най-тежко, когато не се оценяват усилията, които са положени от съда и не са оценени. До момента не съм говорил с човек, който би се кандидатирал за поста председател на ВКС след края на моя мандат. И двата варианта - за съдия от системата или за външен за нея човек, са работещи за кандидатите за поста", смята Груев.

По повод критики, че съдът се е поддава на политически натиск, председателят на ВКС Лазар Груев коментира, че има свобода на словото и всеки може да каже каквото иска, стига да спазва благоприличие.

Няколко години по-късно, след коментарите, направени след остри критики по адрес на съдебната власт, днес Лазар Груев заяви, че не намира думите си тогава за прекалено премерени. Той припомни обаче, че тогава не е получил подкрепа от ВСС.

"Конфронтацията между председателя на ВКС и министър или пък с главния прокурор не носи нищо добро за съдебната власт. Готов съм да бъда упрекнат, че не говоря високо и отчетливо, пред опасността да се посегне на стабилността на съдебната власт", посочи той, цитиран от БТА.

Водещи