Троян пази традициите си с помощта на средства по ПРСР 12.09 | 16:31

Музеят на занаятите ще бъде обновен по една от подмерките по програмата

От МЗХГ

Всякo посещение в Троян и прекрасните села около града, който тази година празнува 150 годинина от съдаването си, носи неповторима емоция. И точно това усещане кара хиляди българи да се връщат в този изключително красив регион. За поддръжката и осъвременяването на града и околността му, чрез реализацията на европейски проекти, разказва г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян:

"Чрез финансиране, получено по Програма за развитие на селските райони в годините успяхме да обновим улици, да рехабилитираме обществени зелени площи – паркове и градини, детски площадки и съоръженията към тях, изградихме център за предоставяне на културни услуги – многофункционална сграда в град Троян", споделя г-жа Михайлова.

Музеят на занаятите ще бъде обновен по подмярка 7.2

През тази година е подписан договор за безвъзмездна помощ по 2014-2020 г., подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура", чрез която ще бъде обновен музеят на занаятите в града. Проектът "Оборудване и обзавеждане на експозиционните зали на обект, свързан с културния живот на община Троян – Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства в гр. Троян", включва осъвременяване на оборудването и обзавеждането на две от сградите на музея – централната сграда и Художествената галерия "Серякова къща". Освен това община Троян е подала и проект "Обновяване на площи за широко обществено ползване в гр. Троян и с. Старо село, община Троян", който включва обновяването на алеи в парк "Къпинчо" и парково пространство в село Старо село, община Троян.

2095320

Чакат се резултати и по проект за енергийна ефективност

"Очакваме резултати и по подадените проекти за "Реконструкция на ул. "Стефан Караджа" и ул. "Захари Зограф". Общата дължина на предвидената по проекта реконструкция е 795 м. Очакваме финансиране и за проект за повишаване на енергийната ефективност на сградата на кметството в с. Голяма Желязна", казва още г-жа Михайлова. Във връзка с приема по подмярка 6.4, където има отделна процедура за занаятите, кметицата е категорична, че хората от региона, които се занимават със занаяти, ще бъдат не само насърчени, но ще получат от общината и експертна помощ. В разговора ни, тя споделя за своята мечта, която вярва че ще успее да реализира – в Троян да бъде изграден Занаятчийски център за демонстрации, промотиране и продажба на занаятчийски произведения.

2095322

Водещи

Най-четени