Учениците с по-леки раници наесен 25.08 | 17:37

Втори комплект учебници ще ги чака в училище

От Кремена Бедерева

Идеята учениците да могат да използват в клас старите, но годни за употреба учебници, е обсъдена във всички училища в страната на педагогическите съвети заедно с училищните настоятелства и са взети различни решения.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова. Тя уточни, че идеята е част от кампанията "На училище без тежест" - по инициатива на сдружението "Настоящи и бъдещи майки".

От новата учебна година учениците от първи, втори, трети, четвърти и седми клас ще получат по един комплект с безплатни учебници за вкъщи, но ще имат възможност в клас да използват старите, но годни за употреба учебници, обясни Дамянова.

По този начин учениците няма да носят тежки раници с учебници. Вторият комплект ще остава в училището и ще се съхранява в училищните библиотеки и в шкафчета, добави тя.

През лятната ваканция дежурните учители в много от регионите на страната преглеждаха и подвързваха старите учебници, които могат да се използват в клас от учениците, за да не ги носят у дома, каза заместник-министърът.

По думите ѝ тази идея не може да се приложи през тази учебна година за петокласниците и за шестокласниците, защото те ще имат нови учебници с промени в тях. За тези два класа се публикуват нови учебници, защото изтича тригодишният им срок на ползване, обясни Милена Дамянова.

Заповедта за графика за учебното време и за ваканциите през новата учебна година ще бъде публикувана в началото на септември, уточни бТВ. Предвижда се за първи път да има кратка есенна ваканция от 29 октомври до 1 ноември. А Коледната ваканция ще е по-дълга - от 24 декември до 8 януари, включително.

Дамянова посъветва още родителите, на които предстои да закупят раница за своето дете, да обръщат внимание на материята.

"Миналата година ние си направихме едно проучване в няколко училища в страната и се оказа, че празна раница например тежеше 2,5 кг, което смятам, че не е нормално. Трябва също да обръщаме изключително внимание на това какъв модел раница избираме, какво носи детето в нея", уточни още Дамянова. "Tова наше проучване показа, че децата носят учебници и помагала по предмети, които нямат за деня".

Водещи

Най-четени