Учителите с по-високи заплати от другия месец 09.08 | 12:29

Ръстът е с 15%, най-ниско платените ще получават поне по 760 лева

От iNews.bg

Учителите ще започнат новата учебна година с по-високи заплати. Министерство на образованието и науката обяви минималните работни заплати в училищното образование от 1 септември 2017 г. С решение на управляващите, от следващия месец педагогическите специалисти ще взимат с 15% повече. Това става ясно от проект за изменение на Наредба №4 за нормиране и заплащане на труда, предаде БГНЕС.

Проектът е обсъден и одобрен от социалните партньори в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, уточняват от МОН. Минималното възнаграждение на училищен директор от 1 септември, вече ще е 950 лв., а на заместник-директорите – 887 лв. Минималната заплата за главен учител ще е 836 лв., а за старши учител – 792 лв. Учителите, възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, треньорите по вид спорт, рехабилитаторите на слуха и говора, ръководителите на направление ИКТ ще получават заплати, които започват от 760 лв.

Освен това, във връзка с амбициите на управляващите, да стартират специални междуинституционални мерки по задържане и обхващане на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст, се въвеждат и две нови допълнителни трудови възнаграждения за педагозите.

От 1 януари 2018 г., 4% към заплатата ще получават учителите, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици, които не желаят да получат образование в задължителната предучилищна и училищна възраст, както и учителите, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.

Ръстът на учителските заплати ще коства на държавата 80 млн. лева. Които вече са били предоставени допълнително 80 млн. лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде "Фокус". "С този акт правим първа крачка по изпълнение на ангажимента ни за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на период от 4 години. През следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства. Такива са заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година", коментира още Вълчев.

Водещи

Най-четени