Фандъкова: Собствениците на лифтовете на Витоша нямат желание да ги възстановят 11.06 | 10:16

Търсим начини да ги накараме, да ги принудим, казва кметицата

От iNews.bg

Собствениците на лифтове на Витоша нямат желание да ги възстановят, а това е най-екологичният вид транспорт в планината. Това каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС. Преди два дни общината обяви инвестиция за подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша за следващите три години, като средствата тази година ще са в размер на 130 000 лева.

Столичният кмет заяви, че досега собствениците на лифтови съоръжения в планината над София се оправдават или със Закона за горите, или с Плана за управление на природния парк. Фандъкова е категорична, че не трябва да се строи на Витоша. "Но лифтовете, съществуващите, трябва да се възстановят”, посочи тя.

Кметът посочи, че само преди няколко дни има решение на съда за отмяна на заповедта за възстановяване на долната лифтена станция на Княжеския лифт. Очакваме съдът да вземе решение през август месец и за горната станция, каза Фандъкова.

Търсим начини да накараме, да принудим собствениците да възстановят лифтовете, заяви Фандъкова. Тя каза още, че главният архитект ще актуализира обследванията както на Княжеския, така и на Драгалевския лифт, след което отново ще има заповеди за възстановявания в пълен обем.

Йорданка Фандъкова съобщи, че при обжалване от страна на собствениците, ще поиска решение на Столичен общински съвет за финансиране на собствена техническа експертиза относно лифтовите съоръжения в планината.

Водещи

Най-четени