Фандъкова обеща да не вдига данъците и таксите за недвижими имоти 29.11 | 11:33

Заради чистотата на въздуха трябва да се предприемат рестриктивни мерки, обясни тя скокът на автомобилните налози

От iNews.bg

След местния вот Столична община обяви, че ще вдига налозите за колите и тези за сделките с имоти и автомобили. Никога в кампанията не съм казвала, че няма да се променят данъците в София, заяви пред бТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС. Тя поясни, че основните такси – за жилищата и битови отпадъци, няма да бъдат променяни.

"Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни, да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци, отколкото тези, които не замърсяват. Това е едно от предложенията, които ще бъдат обсъждани в рамките на един месец. Ще има и обществено обсъждане”, обясни Фандъкова. Около 18 млн. лв. се очаква да постъпят като допълнителен приход от по-високите данъци за старите автомобили. Част от тези средства ще отидат за подобряване на градския транспорт, а другата – за залесяване и откриване на нови паркове, уточни столичният кмет.

Очакванията на Столична община са следващата година да бъдат събрани и около 20 млн. лв. от увеличението на налозите за сделките с имоти и автомобили. Тези средства ще отидат за ремонти на малките улици, тротоари и паркингите в кварталите. Половината от парите ще бъдат предоставени на районните кметове.

"Някои колеги обаче се дърпат. От "Демократична България” смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване”, поясни още Йорданка Фандъкова. "В новата програма съм заложила и съм обявила на районните кметове да идентифицират терени и да поканим инвеститори за изграждане на многоетажни паркинги”, каза още тя.

Относно проблема с горенето на битови отпадъци е направена проверка във Виетнамските жилища. Установено е, че над 60% от живеещите там се отопляват с електричество. Все още обаче има домакинства, които се отопляват с дърва и въглища. Открито е и горене на дограма. Тези проверки ще бъдат правени периодично.

"В новата наредба за жилищата, която се подготвя, е заложено изискване, който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища”, поясни столичният кмет.

Вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездната подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации на домакинства. Обявени са и районите, в които ще се работи по проекта. От 20 януари започва кандидатстването, а Йорданка Фандъкова очаква хората да бъдат активни. "Очаквам до три години да можем да подменим системите на една трета от домакинствата, които се отопляват с дърва и въглища”, допълни тя.

Водещи

Най-четени