Финансова помощ за служителите на затворени заради COVID-19 заведения 10.11 | 19:05

Решението идва след преговори между представители на бранша и социалното министерство

От iNews.bg

Държавата ще помогне на работещите в затворените заради коронавируса заведения. По 488 лв. ще бъдат отпуснати през ноември и декември на служителите на трудов договор, които са в неплатен отпуск заради кризата. Решението идва след преговори между представители на бранша и социалното министерство. 

Работещите в заведения поискаха 80% от минималната работна заплата за тяхната сфера от 800 лева, т.е. 640 лева. В крайна сметка ще получават 80 % от минималното възнаграждение от 610 лева. Засега браншът приема без напрежение въвеждането на единен вечерен час и факта, че нощните заведения остават затворени поне до 30 ноември. Ресторантьорите обаче искат още финансови отстъпки от държавата.

"Искаме да отпаднат лихвите по натрупалите се данъци и осигуровки в периода март- декември. Знаете всички декларирани данъци се олихвяват. Има колеги, които се опитват да правят дневни партита, което е позволено в определен капацитет. Не мисля, че това ще спаси бранша като цяло”, коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

"Не виждаме какъв е проблемът заведения, които спазват правилата, да могат да работят. Мярката е взета и ние трябва да се съобразим с това, но доколко тя ще има резултат - ще разберем. От 2 седмици нощните заведения не работят, а в същото време новите случаи не намаляват”, каза Емил Коларов, представител на Сдружение на заведенията в България.

Водещи

Най-четени