Хората с ТЕЛК ще могат да бъдат преосвидетелствани 15.04 | 19:39

Това е въможно, след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях, разясни Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите

От iNews

Всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август миналата година, ще могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях. За част от болестите ще се дават по високи проценти, обясни Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите, предаде БНР.

"Когато се промени и Приложение 1 и отново се създадат по-благоприятни режими за определени видове заболявания, те отново трябва да преминават. Тоест трябва да изчакаме целия процес на промени, които предстоят, в рамките на месец – месец и половина – това считам, че е по-разумният вариант, и едва тогава, когато се стабилизира нормативната база, да се даде право на хората да преминат отново на преоценка. Подобно мнение изрази и министър Ананиев – всички хора ще имат право да бъдат преосвидетелствани".

Долапчиев коментира, че с промяната на приложението ще се търси ефект на компенсация, за да няма ощетени – за което предупреди омбудсманът Мая Манолова. По-рано днес Националният съвет на хората с увреждания отхвърли промените в Експертизата на работоспособността, предложени от Министерството на здравеопазването.

Водещи

Най-четени