Христо Иванов: С действията си Гешев доведе до политическата криза у нас 22.10 | 10:05

Те са причина и за безпрецедентната резолюция на Европарламента, каза още той на протеста пред ВСС

От iNews.bg

Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на протест пред Висшия съдебен съвет, цитиран от БГНЕС.

Пред сградата на ВСС граждани скандират "Гешев е позор” и издигат плакати със снимката на главния прокурор.

Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него, заяви още Иванов.

Аз лично съм пускал сигнал до ВСС, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушения на Етичния кодекс на българския магистрат, които той е извършил – за множество нарушения на всички практически, принципи на справедливия процес, които е извършил, добавя се ново основание и с резолюцията на ЕП, заяви още Иванов.

Днес пленумът на ВСС би трябвало да обсъди исканията за започване на дисциплинарно производство и освобождаване на Гешев. Още на 22 юли Христо Иванов сезира ВСС с такова искане с мотива, че за една година на поста си Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невиновност.

"Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение – "действия, които накърняват престижа на съдебната власт”, заявява Христо Иванов.

Като точка в дневния ред обаче на Пленума на ВСС не са включени исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Водещи

Най-четени