Честваме 173 години от рождението на великия Христо Ботев 06.01 | 09:30

В 15.00 часа държавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер. Президентът ще посети мемориалния комплекс „Христо Ботев“, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей „Христо Ботев“

От iNews.bg

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. 

Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал  от двора на  Националния музей "Христо Ботев", в който ще участват представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, жители и гости на града. 

Слово за живота и делото на Ботев ще произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

В 15.00 часа държавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер. Президентът ще посети мемориалния комплекс "Христо Ботев", паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей "Христо Ботев". В Калофер Румен Радев ще проведе среща с 5-ма членове на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България. "Ще дойдат колегите от близките общини - Първомай, Садово, Раднево и Стара Загора", обясни пред Радио Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. 

При спазване на всички противоепидемични мерки за сигурност Пловдив ще отбележи 173-та годишнина от рождението на Христо Ботев. 

Пред паметника на поета революционер  в Цар-Симеоновата градина ще бъдат поднесени венци и цветя. 

Слово за великия син на България ще произнесе историкът и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Тодор Радев.

ЕТО КАКВО КАЗВА ВАЗОВ ЗА БОТЕВ:

"А тоя момък не мислеше както другите. Неговият ум занимаваха социални, общочовешки въпроси, задачи страшни, неразрешими, които вълнуват в нашто време всичките милящи умове и ги смущават, и ги плашат... Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище."

Водещи