Чуждите изтребители над небето ни ядосаха част от опозицията 30.09 | 16:27

Бойко Борисов е опасен за българския народ, заяви депутатът от БСП Красимир Янков

От Беатрис Николoва

Предложението на Министерството на отбраната чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България, разгневи опозията.

"Бойко Борисов е опасен за българския народ. Решенията, които предлага и разговорите, които води в международен план, водят към тази логика. Той е опасен и не трябва да бъде премиер", заяви по този повод депутатът от БСП Красимир Янков.

Поправките предвиждат в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от страните членки на НАТО. Разрешава се и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България.

Под законовите предложения се е подписал лично премиерът Бойко Борисов.

"С решенията, които предлага Бойко Борисов, трябва да е ясно, че само на думи търси консенсус. Такъв диалог дори не е искан", заяви Красимир Янков.

Той изрази мнението си, че премиерът "е решил, че представлява целия български народ, а всъщност не е така". Той припомни, че ГЕРБ са спечелили 32% на предишните избори, когато са гласували малко над 40% от тези, които имат право. "Това са около 15% легитимно представителство от хората, които имат право да избират", заяви той.

Според Янков трябва да се свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който да се обсъди предложението чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. По думите му подобно решение трябва да бъде обсъдено с всички политически сили, защото то не засяга само мандата на ГЕРБ, а и "може Бойко Борисов да не е премиер през целия мандат".

По думите му е абсурдно да сме изпаднали в ситуация, в която страната ни да не може да охранява сама въздушното си пространство. На въпрос защо предишното управление, в което участваше БСП, не е направило нищо по въпроса с ремонта на самолетите и купуването на нови, той отговори само, че "бездействието е повече тази година, в която управлява Бойко Борисов.

Димите на депутатът от БСП бяха опровергани от колегата му от ДПС Янко Янков.

Въздушното пространство на България трябва да бъде надеждно охранявано. Това заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ДПС Янко Янков, цитиран от Фокус.

Той информира, че на следващото заседание на комисията по време на блиц контрола с министъра на отбраната ще бъде зададен основния въпрос – защо България не е успяла да направи така, че сама да пази въздушното си пространство. "И по-точно: защо, по какви причини, изтребителите ни в момента не са готови да изпълняват конституционните си задачи по охрана на въздушното ни пространство? Когато получим точна информация ще предприемем конкретни действия за търсене на отговорност”, подчерта Янков като изтъкна, че това не е проблем само на сегашния екип на МО, тъй като въпросите със самолетите е трябвало да бъде решен доста отдавна и с ремонта на съществуващите МИГ 29, и с осигуряване на нови самолети, които да гарантират независимост на България от страни, които не са членки на НАТО.

Народният представител подчерта, че въздушното ни пространство трябва да се охранява, защото е натовско въздушно пространство и става въпрос за националната сигурност на страната.

 "Когато бяха събитията в Украйна се налагаше много пъти да бъдат вдигани изтребителите по тревога, което означава, че има нужда от охрана на въздушното пространство”, поясни Янков.

Той уточни, че имаме Атомна централа, сериозни проблеми в Близкия Изток , в Африка, конфликти.

"Въздушното пространство на България трябва да бъде надеждно охранявано”, каза той.

 "Не знам кой ще ни охранява, това не го вземаме ние като решение, но ще бъде от натовска страна при всички случаи. Може да бъде Турция или други страни - всичко е въпрос на преценка и на възможности, но трябва да бъде решение на НАТО”, коментира той и добави, че дори с чужди самолети, пазещи въздушното ни пространство, това не е загуба на суверенитет, но ще бъде търсена отговорност за ситуацията, която отдавна е била ясна.

 "Тази непоследователна политика, която водехме по отношение на военновъздушните сили и по-специално за изтребителите ни доведе до този момент.

 

 "Други натовски държави с такъв модел на пазене на въздушното пространство са прибалтийските републики, но на България това се случва за първи път”, каза още Янко Янков.

Водещи

Най-четени