Шефът на болницата в Сандански е виновен за прередилите за ваксини се общинари 14.01 | 11:04

Лечебницата е общинска, ако беше държавна, досега да съм го уволнил, каза Костадин Ангелов

От iNews.bg

Проверката за ваксинирането на общински съветници в Сандански е приключила, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга за разпространението на коронавируса в страната, предаде БНТ.

Директорът на болницата в Сандански не е спазил изискването на Националния ваксинационен план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация, изтъкна здравният министър.

Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извършва кадрови промени в него, отбеляза Ангелов. "Ако Министерството на здравеопазването беше принципал на тази болница, още днес щях да освободя изпълнителния директор", каза той.

Случаят доби популярност след публикуването на клип в социалните мрежи. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в Сандански. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия.

На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във фаза 1 на националния план за ваксиниране. От тях - четирима са общински съветници, а останалите са служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, обясни проф. Ангелов.

"В протокола на "БулБио" за предаване на ваксините се посочва, че крайният срок за прилагане на ваксините е до сутринта на 11 януари. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в срок, по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград", обясни днес министърът.

Проверена е работата и на РЗИ-Благоевград. Там не са открити сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за налагане на най-сериозното наказание - дисциплинарно уволнение на директора на службата.

Водещи