"ДПС се изчерпа, обратното й броене започва!", заяви Местан при учредяване на ДОСТ 27.02 | 18:09

„Сега ли прогледнахме за Доган?“, попита риторично изгонения бивш лидер на ДПС. И отговори: „Виждахме, но си затваряхме очите в името на единството“

От iNews.bg

ДПС се изчерпа, обратното й броене започва!", заяви Местан при учредяване на ДОСТ

"Сега ли прогледнахме за Доган?", попита риторично прокудения бивш лидер на ДПС. И отговори: "Виждахме, но си затваряхме очите в името на единството"

"ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене... Новата партия на българските турци ДОСТ е истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна, скъпоценна, национална, демократична и патриотична кауза". Това заяви бившият председател на ДПС и основател на новата партия ДОСТ Лютви Местан в речта си пред участниците в учредителното събрание. То се проведе в присъствието на над 200 бивши членове на ДПС и симпатизанти на отлъчения лидер в столичния "Гранд хотел София", предаде БНР.

Сред тях са бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали.

В превод от турски "дост" означава "приятел", но е абревиатура от Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Местан нарече участниците в учредителното събрание "български патриоти". "Тук виждам само патриоти, български патриоти", каза той и посочи някои от присъстващите като "герои от съпротивата срещу Възродителен процес.

"Скъпи приятели, достойни мъже и жени, всички вие бяхте наречени от определени медии на депутат от ДПС с думите "пандизчии и хора, събрани от кол и въже". Някой нарича "от кол и въже" героите на българската свобода", възмути се бившият "любимец" на Доган като визира депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски.

По думите му в отпора срещу ДОСТ от страна на ДПС и Доган "ще бъдат включени и специални инструментариуми на държавата, което ще се обяснява с мита за националния предател, който ще основе протурска партия". Местан категорично отрече този мит и призова всички свои симпатизанти на днешното събрание "да се огледат кой стои до тях".

Припомняме, че до създаването на новата партия от Местан се стигна, след като на 24 декември м.г. той бе свален от председателския пост в Движението за права и свободи и едновременно с това бе изключен и партията. Това стана с класически вътрешнопартиен преврат – зад гърба на лидера Местан, инициирано от почетния председател на движението Ахмед Доган.

Днес Местан се обърна към учредителите на новата си партия: "Скъпи приятели, каузата ни е патриотична! Ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва".

Местан предупреди своите последователи и съмишленици за препятствията, които очакват новата партия. "Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще реши да пречупи всеки, който е решил да ни последва.... В този отпор ще бъдат включени и специални инструментариуми на държавата, което ще се обяснява с мита за "националния предател, който ще основе протурска партия", смята той.

Още в началот на словото си бившият първи в ДПС се разграничи от политиката на Доган и олигархичната обвързаност на движението. Той поиска да отговори на въпроса, който всички му задават напоследък: "Сега ли сме прогледнали? Виждахме, но си затваряхме очите. Правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", оправда Местан 25-годишното си мълчание като член на ДПС и верен последовател на лидера Доган.

Според него "единството е благородна цел само, ако се гради на основата на ценностите и на общия интерес, а не на разбирането, че "аз съм единствен и ще ме следвате безропотно, независимо дали съм прав или греша". "Точно това се разкри на 17 декември 2015 г. На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието", подчерта основателят на ДОСТ.

Той припомни на бъдещите си съпартийци как се е стигнало до разцеплението в ДПС и основаването на ДОСТ: "На 25 ноември представих от името на парламентарната група една откровена натовска, евроатлантическа декларация по повод на сваления руски самолет от турските военно въздушни сили. Цялата група ръкопляскаше възторжено. Получих толкова поздравления, някои от тях едва ли не със сълзи на очи. 22 дена тази декларация получаваше само одобрението на групата". Същата декларация обаче е наречена три седмици по-късно от Доган "стратегическа грешка", "национално предателство" и "опит за подмяна на ДПС".

"Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка. Това е ясно дори и на тези, които са останали в ДПС", отсече Лютви Местан. И уточни, че членове на ДПС са споделили в разговори с неговите последователи, че "не са съгласни с тази реч (на Доган), но страхът ги е сковал". Той определи речта на почетния председател на ДПС като "ценностен вододел, разцепил ценностно движението".

"Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнения за политика на пета или шеста колона и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство - пътят на автентичния евроатлантизъм", изтъкна заслугите си бившият лидер на ДПС. За първи път Местан пропусна да назове Доган с титлата "почетния председател на ДПС".

Той декларира, че е спокоен, защото вярва, че "избирателят на ДПС знае, че НАТО не е декларация, нито абстракция." "ДОСТ ще разчита не само на гласовете на разочарованите от ДПС, но и на всички останали български граждани - етнически българи, турци, роми, евреи и дори арменци, за които етнорелигиозното различие не е риск за националната сигурност, а е богатството на България", надява се лидерът.

По думите му "това е партия, която ще обединява, а няма да противопоставя българските граждани. ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, приятел на всички натовски и евросъюзнически държави. ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре!", убеден е Лютви Местан.

Днес участниците в учредителното събрание трябва да изберат лидер и ръководен екип на ДОСТ и да одобрят програмна декларация за новата формация.

 

 

 

Водещи

Най-четени