"Демократична България" официално внася искане за референдум за завода за горене на отпадъци в София 16.05 | 12:00

С подписката конкретно се искат три неща

От iNews.bg

Днес, 16 май, в 14:00 часа "Демократична България" ще внесе в Столична община събрани подпис в подкрепа на местен референдум относно изграждането на инсталация за горене на отпадъци в района зад Централна жп гара – там, където има имоти на "Топлофикация София". С подписката конкретно се искат следните три неща:

1. Референдум за изграждането в София на инсталация за изгаряне на отпадъци, финансирано с общински дълг. 2. Управлението на отпадъците в София да се приведе в съответствие с политиките на Европейския съюз, за да бъдат постигнати заложените за 2030 г. високи цели за рециклиране и депониране. 3. Задължително поименно гласуване на заседанията на Столичния общински съвет.
Прочети повече От "Демократична България" посочват, че проектът за изграждане на инсталацията се прокарва без предоставяне на изчерпателна информация и реален публичен дебат, като в позицията се посочва, че инсталацията ще повиши нивото на фини прахови частици и "ще обогати софийския въздух с диоксини и фурани с доказан канцерогенен ефект".

Водещи