100 моста в страната имат нужда от спешен ремонт, заяви Терзиева 03.10 | 21:49

Обновяването на първите съоръжения ще започне още догодина

От Елица Елефтерова

100 моста в страната имат нужда от спешен ремонт, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на шестата Национална конференция "Кръгове и кръстовища".

Голяма част от мостовете и виадуктите текат, стана ясно от думите на министъра. Обновяването на първите съоръжения, които имат най-належаща нужда, ще започне догодина, като в момента се търсят варианти за финансиране на дейностите, посочи Терзиева.

През следващата година Министерството на регионалното развитие и Агенция "Пътна инфраструктура" ще акцентират върху обновяването на малките шосета от 2-ри и 3-ти клас, които не са по европейски коридори. За тях се подготвя спешна програма, която ще се финансира с целеви средства извън бюджета на пътната агенция.

На тези шосета през последните години не е обръщано внимание, обясни Терзиева. Основен приоритет в работата ни е да намалим жертвите по пътя и това е една от мерките за тази цел, допълни тя.

Със заем от Европейската инвестиционна банка и пари от бюджета ще се съфинансират европроекти за пътища и жп линии.

Регионалният министър Десислава Терзиева и транспортният й колега Данаил Папазов вече са внесли предложение в Министерски съвет държавата да участва с до 50% съфинансиране в големите проекти за пътища и жп линии, които ще се изграждат по ОП "Транспорт" през следващия програмен период 2014-2020 г.

Целта е да има повече средства, за да се завършат всички важни проекти, за които средствата от ЕС няма да са достатъчни, обясни Терзиева. Сред тях са магистрала "Хемус" и тунелът под Шипка.

Терзиева посочи също, че ще се бори за максимално голям бюджет за ведомството през следващата година, но ще се съобрази с възможностите на хазната и другите приоритети на страната.

Водещи