47% от българските децата са преживели форма на насилие 20.04 | 14:45

УНИЦЕФ представи първото по рода си за страната ни изследване за насилието над деца

От iNews.bg

УНИЦЕФ представи първото по рода си за страната ни изследване за насилието над деца. То е дело на международен изследователски институт в партньорство с агенция "Естат".

Изследването показва, че всяко второ дете в България до 18-годишна възраст, или 47% от децата са преживели форма на насилие.

"Най-притеснителният процент са тези 13%, които са изживели множествени форми на насилие – физическо, психическо, сексуално насилие", отбеляза пред БНР Ивайло Спасов, директор "Комуникации за социална промяна" в УНИЦЕФ – България.

Възрастни, които по-рано през живота си са били обект на насилие, са по-склонни в настоящия си живот също да прилагат такова към своите деца, потвърждава проучването. "В повечето случаи се повтаря омагьосаният кръг".

38,3% от децата в България стават жертва на насилие в училище. Следва насилието в общността – 37% и у дома, където неговият дял е 30%.

Децата, които са свидетели на насилие, са и жертви на насилие – в психологически и законодателен смисъл.

От УНИЦЕФ – България обръщат внимание, че ведомствата трябва системно да събират данни. Данните са тревожни, но в обществото ни има чувствителност по темата за насилието, която трябва да се награди.

Водещи

Най-четени