98% от медиците у нас са били тормозени най-малкото с грубо отношение 12.02 | 15:18

Трябва да има по-строги наказания за обида и клевета, казва юрист

От iNews.bg

Напоследък се говори повече за физическото насилие и не се отделя внимание за вербалното. Това каза адвокат доктор Мария Петрова, която също е била жертва на насилие от страна на пациенти, предаде БГНЕС. Тя е специалист по медицинско право, единственият адвокат в България, който притежава и медицинско образование.

Петрова цитира едногодишна анкета сред 1490 медици, според които близо 98% от тях са ставали жертва на вербално насилие под формата на груби реплики.

"Много често лекарите не знаят как да се защитят от такива фирми на насилие. Лошото е, че обида, принуда и клевета не се наказват с по-строг закон. Голяма част от лекарите не знаят, че е престъпление и не си търсят правата", споделя Петрова. Все пак има и единични случаи, които са завели и спечелили дела. Най-често физическото насилие се среща при спешните медици.

Сред случаите има столичен лекар, който е осъдил лице за 30000 лева. Нанесена е обида през интернет като е наречен "некадърник", "престъпник" и "убиец". В тази връзка препоръката на адвоката е пациентите да внимават и в мрежата, защото няма начин да останат анонимни и да не получат своето наказание.

Медиците настояват вербалните обиди срещу лекарите да се наказват по-сериозно в Наказателния кодекс, както беше направено с физическата саморазправа над лекари.

Днес се провежда дискусия в рамките на Националната кампания за превенция на агресията срещу медици, организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.

Водещи

Най-четени