Премиерът Донев успокоява: Няма опасност да изпаднем в дългова криза 18.03 | 11:00

Състоянието на финансите е стабилно, няма риск за доходите и пенсиите, заяви той

От iNews

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира в интервю за NOVA служебният премиер Гълъб Донев.

"Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: "Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

"Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. "Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от "погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.

Борбата с високите цени

По думите на Донев след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

"В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, добави той.

Водещи

Най-четени