Иван Иванов: Стандартният режим на работа във Facebook е иновация 20.12 | 10:30

Интервю с нашия специалист, мениджър Софтуерно инженерство във Facebook

От iNews.bg

Иван Иванов е мениджър Софтуерно инженерство в лондонския офис на Facebook. Той започва работа в компанията като софтуерен инженер и само за 5 години се изкачва до ръководната позиция. Преди това Иван трупа ценен опит в световни технологични компании, като Google и Amazon. Иван е завършил магистърска степен по Изкуствен интелект в Софийския университет.

Как започнахте своята кариера на IT специалист?

Когато бях на 14 години започнах да се занимавам с програмиране. Това ми ми позволи да съчетая силното си любопитството с желанието да създавам нови неща. Изцяло сам научих няколко програмни езика, пишех програми и решавах алгоритмични задачи по цял ден. Спечелих Националната олимпиада по информатика и бях финалист на едни от най-утвърдените състезания в областта, като Google Code Jam, TopCoder High School finals и Facebook Hacker Cup. Съвсем естествено записах да следвам Софтуерно инженерство във ФМИ на Софийския университет.

В един момент пред мен се появиха уникални възможности да бъда стажант в тех гиганти като Google и Amazon. Като студент отидох на стаж в европейската централа на Google, а след това, с цел да разширя познанията си, стажувах в Amazon. По-късно завърших магистърска степен по Изкуствен интелект в Софийския университет. Бях готов за нови предизвикателства – този път във Facebook.

Какво е да работиш във Facebook?

Facebook е вдъхновяващо място за работа – обграден съм от невероятно интелигентни хора, готови да споделят знанията си, което ми помогна да се развия в професионален план. Имам възможност да говоря и обменям опит с едни от най-гениалните личности на нашето време, като Тони Хор – носител на Тюринг награда за архитектурата на езиците за програмиране и създател на QuickSort, и Ларс Расмусен – създателят на Google Maps.

Всеки е свободен да задава въпроси, да бъде любопитен, да търси помощ и да предлага идеи, извън стандартните рамки. Такава е цялата култура в компанията.

В какво се изразява работата Ви във Facebook в момента?

Започнах кариерата си във Facebook като софтуерен инженер в лондонския им офис. Атмосферата беше, и все още е, като в стартъп. Има много повече неща за вършене, отколкото хора, които да ги свършат. Средата катализира много бърз растеж и позволява на хората да излизат извън комфортната си зона. Черпех знания от всички около мен, пробвах много неща, често се провалях, но се учех от грешките си. За няколко години израснах от инженер до технически ръководител и мениджър Софтуерно инженерство.

Работата ми в момента е да ръководя екипи от инженери и учени, които се борят срещу фалшивите профили и създават продукти за подобряването на сигурността на потребителите на платформата. Ролята е разнообразна – включва намирането на решения на сложни проблеми – както технически, така и нетехнически. Наскоро бях награден със сертификат "Джон Атанасов" 2018 за принос и значими постижения в областта на компютърните науки – изключително горд съм, че работата ми е толкова високо оценена в родната ми страна.

Много от нещата, които правим във Facebook, са на гребена на технологичната вълна. За голяма част от проблемите, с които се сблъскваме, няма готови решения или книги, в които да намерим отговорите. Стандартният режим на работа е иновация – пробваме нови неща и виждаме какво работи и какво не. Идентифицираме проблем, измисляме и разработваме алгоритми и техники за решаването му. Този непрекъснат процес на иновация е изключително вдъхновяващ.

Разкажете ни за двата патента, които имате!

Към днешна дата имам два патента. Първият от тях е свързан с работата ми върху географските бази данни. Той представлява рекурсивна техника за ефективно извличане на всички географски данни в даден регион от произволен източник. Вторият патент е за техника за статистическо семплиране и анализ, приложима в различни области – от медицината до human-in-the-loop изчисления.

Какво бихте посъветвали младите хора, които започват кариерата си сега?

Няма готова рецепта за изграждане на успешна кариера, но един цитат на Едисън отговаря изцяло на моя опит – успехът е 99% труд и 1% вдъхновение. Усърдният труд и непреклонността пред постоянно възникващите трудности нямат заместител. Младите хора трябва да са смели и проактивни, да поемат рискове, да вярват в себе си, да не се страхуват от това, че може да направят грешка. Грешките са неизбежна част от живота, но пък дават възможност да се учим от тях.

Добър начин да се откроиш е участието в състезания по програмиране. Това помага за изграждането на стабилна основа в областта на компютърните алгоритми и структури от данни. Силното представяне в такъв тип състезанията автоматично привлича вниманието на големите компании, които винаги търсят нови и добри кадри.

Често, опитвайки се да навлязат в индустрията, младите хора обръщат прекалено много внимание на изучаването на "горещите" за деня технологии. Много по-важни са фундаменталните умения – логическо мислене, ориентиране в нови проблеми и ситуации, познаване на компютърните алгоритми и структури от данни, програмните парадигми и математиката зад тях. Модерните днес технoлогии идват и си отиват, но основата не се променя. Почти винаги "горещото ново" е добре забравено старо.

Водещи