Станислав Георгиев: Ще е голяма грешка да се даде на чужда фирма да експлоатира и прибира печалбата от „Белене“ 24.10 | 17:05

От iNews.bg

Ще бъде голяма грешка, ако България даде на външна чужда фирма да експлоатира и прибира печалбата от едно толкова печелившо и надеждно предприятие като бъдещата централа в Белене. В това е убеден изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев. Един от най-добрите варианти за реализация на проекта за АЕЦ "Белене" е тя да остане собственост на българската държава. "Подобен сценарий бе разгледан и в доклада на БУЛАТОМ. Това е и един от препоръчаните варианти за реализиране на проекта - той да бъде поне с 51% участие на българската държава", заяви Георгиев. По думите му, ако проектът се реализира, ще имаме една базова мощност от 2000 МВт на българска територия, която ще работи на пазарен принцип, ще осигурява надежден базов източник на енергия и ще пази стратегическите интереси на българската държава.

АЕЦ "Белене" е въпрос на стратегическа сигурност. Изграждането на централата като държавна собственост дава възможност за използване на пълния капацитет на бъдещата централа според нуждите на нашата страна, като базова мощност, обяснява енергийният експерт. Когато централата е в ръцете на държавата, тя може да се произнесе по стратегически въпроси, засягащи експлоатацията и определянето на доставчика на свежо гориво, например, коментира Георгиев.

"Рано или късно термичните централи в комплекса "Марица Изток" ще бъдат спрени заради климатичните мерки. Затова изграждането на 1 и 2 блок в АЕЦ "Белене" е задължително, ако не искаме в един момент нашата страна от износител на електроенергия да се превърне във вносител на такава, но при съвсем различни цени", категоричен е Георгиев.

По време на заседанията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда от 24 до 26 октомври в Москва, българската страна ще информира руските си партньори за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Енергийният министър Теменужка Петкова трябва да представи до края на октомври процедурата по избор на стратегически инвеститор за атомната централа.

Водещи

Най-четени