Пощенска банка и УНИЦЕФ-България помагат на здравно неосигурени бременни жени 12.05 | 14:43

За 4 месеца над 100 неосигурени бременни са били подкрепени с информация и здравни съвети

От Мая Александрова

Само за 4 месеца над 100 неосигурени бременни са били подкрепени с информация и здравни съвети благодарение на стратегическото партньорство "Най-добър старт за всяко дете" между Пощенска банка и УНИЦЕФ-България.

Медицинските сестри и акушерки на "Център за майчино и детско здраве", създаден от УНИЦЕФ в област Шумен, имат важната задача да информират бъдещите майки, че имат право на един безплатен преглед по време на бременността, както и придружаване до лекаря, за да го получат.

"Най-важно е, че партньорството с УНИЦЕФ дава реални резултати и помага на много семейства в нужда. Основното предизвикателство е липсата на профилактични грижи и лечение за бременните, които не са здравно осигурени. И тук идва помощта на медицинските сестри от Центъра за майчино и детско здраве – да достигнат до всяка бременна жена и всяко дете, за да им осигурят нужната подкрепа. Това става възможно благодарение на даренията на нашите клиенти, партньори и служители", каза Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

Основната дейност на открития през 2013 г. "Център за майчино и детско здраве" в област Шумен е да предоставя домашни посещения на бременни жени и родители на малки деца. По време на визитите медицинските сестри и акушерки на Центъра предлагат здравна информация, консултации за безопасна бременност, подготовка за раждане, помощ в първите грижи за детето, кърмене и хранене, стимулиране на интелектуалното и емоционално развитие и др. въпроси, свързани с отглеждането на малкото дете.

"Еднократният безплатен преглед на неосигурени бременни жени, осигуряван от държавата, е важна стъпка, но е крайно недостатъчна. Една непроследена бременност представлява сериозен риск за здравето и на детето, и на майката. Затова в рамките на "Център за майчино и детско здраве", подкрепен от партньорството "Най-добър старт за всяко дете", ние включихме финансирането на допълнителни медицински прегледи за неосигурени бременни жени преди раждането и само за 4 месеца са проведени допълнителни 46 такива прегледи", допълни Вера Рангелова от УНИЦЕФ България.

Пощенска банка и УНИЦЕФ си сътрудничат дългосрочно за подпомагането и развиването на мрежа от "Центрове за майчино и детско здраве" в повече области на страната. Предстои откриването на Център за майчино и детско здраве в област Сливен през юли 2014 г., като крайната цел е този модел на домашни посещения да бъде приложен да национално ниво и всички семейства в България да получават нужната им подкрепа.

В рамките на партньорството си с УНИЦЕФ България Пощенска банка се ангажира да промотира ползите от програми, насърчаващи ранното детско развитие сред своите служители, клиенти и партньори и създаде широка платформа за набиране на дарения – на каса в офис на банката, през банкомат и чрез онлайн банкиране. Всички трансакции, свързани с даренията към УНИЦЕФ, са освободени от такси.

Водещи