Колите без „Гражданска” вече са и без регистрация 04.03 | 14:52

Засилени акции на КАТ в цялата страна за задължителната автозастраховка

От iNews.bg

От вчера всеки автомобил с българска регистрация, който няма валидна застраховка "Гражданска отговорност”, автоматично губи регистрацията си. Причината е във влезлите в сила последни изменения на Кодекса за застраховане. Досега единствената санкция за шофьорите, каращи без задължителната полица, беше единствено, ако бъдат заловени от КАТ при шофиране на такъв автомобил. Сега вече незастрахованите коли се отписват от регистрите на пътна полиция, ако собствениците или шофьорите им не подновят навреме полицата.

Паралелно с това в цялата страна в момента текат засилени полицейски проверки за водачи, които карат без "Гражданска отговорност”, съобщи бТВ. Ако бъдат заловени нередовни шофьори, те ще отнесат и глоба. Тя обаче е по-малка от тзи, която се налагаше преди последните промени в нормативната уредба. Заедно с въвеждането на автоматичната дерегистрация на незастраховани коли, санкцията за управление на такъв бе намалена от 400 на 250 лв.

Служебното сваляне на регистрацията на автомобили без "Гражданска отговорност” беше въведено предимно поради опасността Европейският съюз да въведе отново задължителен контрол на българските МПС-та, които преминават през вътрешните граници на общността. Едно от условията към България за присъединяването й към ЕС беше минимум 90% от регистрираните автомобили да имат застраховка "Гражданска отговорност” от години обаче делът им се движи около 80 на сто и дори по-малко. Новата мярка беше въведена с промените в Кодекса за застраховане от една страна, за да се повиши обхвата на задължителната полица. В същото време мярката беше насочена и срещу колите с български номера, които се карат в чужбина от години, а застраховката им не се подновява.

Най-масовата такава практика се наблюдава в Румъния. Преди години голям брой граждани на северната ни съседка си купуваха коли у нас и след като ги изкарат от България, не си плащаха "Гражданска отговорност” нито у нас, нито в Румъния. Така, ако причинят катастрофа, щетите се поемаха от българския Гаранционен фонд, което му носи големи загуби.

Най-четени