Ами сега: пристрастяване към сладкото? 14.03 | 21:45

Вижте как да се справите с неконтролируемото желание за захар

От iNews.bg

Последните изследвания доказаха, че пристрастяването към захарта и най-вече към шоколадовите изделия, е факт. Все повече хора страдат от този проблем, защото използват сладкишите като антидепресанти и начин за справяне със стреса. Но прекомерната консумация на захар води до много здравословни проблеми, като наднорменото тегло е само началото. Затова диетолозите предлагат няколко начина да се справим със зависимостта от сладките храни.

1. Зелените зеленчуци. Независимо дали ги харесвате, би било добре да ги включите в ежедневното си меню. Започнете като замените сутрешната си закуска от сладки изделия с омлет с пресни зеленчуци. Повечето от тях са богати на хром – елементът, стабилизиращ кръвната захар. Така консумацията им ще ви помогне да не усещате толкова силно пристъпите на желание за захар.

2. Протеини. Те са особено важни в борбата със захарта, защото са богати на аминокиселини, стабилизиращи нивото на кръвната захар. Ако поемате достатъчно протеини, няма да изпитвате глад за сладко, освен това те повлияват добре метаболизма.

3. Хитри закуски. Когато сме гладни, често консумираме бързи храни, сладкиши или закуски от тесто, които са с високо съдържание на захар. За да се справите с проблема, заменете ги с полезни неща като сурови ядки, плодове, кисело мляко. Ако желанието за сладко стане неконтролируемо, хапнете малко сушени плодове, които ще стабилизират кръвната ви захар.

4. Черен шоколад на прах. Това е много добър вариант, ако искате да се справите с проблема си със захарта. Купете си такъв без захар, поръсвайте с него кафето си или го добавяйте към киселото мляко. Черният шоколад е много полезен, защото съдържа минерали, витамини и антиоксиданти, освен това дава на тялото ви познатия вкус, който му липсва.

5. Стевия. Тази билка е незаменима при борбата със захарта, защото е неин естествен заместител. Тя има силен сладък вкус, не съдържа калории, а "Световната здравна организация" потвърди, че е напълно безвредна. Използвайте стевията като подсладител вместо захар.

Най-четени