Вие сте бъдеща майка или мечтаете някога да станете такава? 26.09 | 20:48

Ето какво задължително трябва да знаете

От Теодора Кокаланова

Бременните жени безспорно радват окото не само на бъдещите татковци, ами и на околните. И тъй като искат най-доброто за отрочетата си, те се стремят да се хранят здравословно и полезно за бебето. Рецепти за плодовитост са събрани в ново ръководство за здравословно хранене преди и по време на бременност. 

Овесени кюфтета, супа от просо, агнешко с мента, сандвичи с бобен пастет и сусамов кекс са само част от здравословните ястия, събрани в наръчника. Книжката "С наслада към успешната бременност" ще се разпространява безплатно в медицинските центрове за репродуктивно здраве, както и чрез интернет-страницата на Сдружение "Зачатие". 

"Здравословното хранене е предпоставка за една добре развиваща се бременност, тъй като качеството на храната се отразява върху изграждането на всички органи и системи", отбеляза д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина.

По думите й още преди зачеването е важно както за жената, така и за мъжа да водят здравословен начин на живот и хранене. Според гл. ас. д-р Милена Георгиева от лабораторията по молекулярна генетика към БАН, "ДНК не е наша съдба", защото освен наследствената информация, голямо въздействие върху нас оказва и околната среда - начин на живот и хранене.

Специалистите са категорични, че за правилната работа на гените, храненето на бъдещите родители трябва да включва зеленолистни растения, бобови храни, слънчогледови семки, черен дроб, пълнозърнест хляб, спанак, чесън, пилешко и телешко месо, сирене тофу, тестени изделия, риба, червено месо, черен дроб, стриди, морски дарове.

Полезни са още авокадото, тиквените семки, маслото от пшеничен зародиш, женшенът, фурмите, черният шоколад, черните бобови семена, сусамът, малините, касисът, ягодите, къпините, лененото семе, допълва БТА. Сред лечебните храни за плодовитост при мъжа са мидите, яйцата и орехите.

Д-р Димитрова подчерта, че бременната жена не трябва да се храни за двама и в никакъв случай не бива да преяжда. Вместо това тя препоръча бъдещите майки да се хранят балансирано.  

Водещи