В Пазарджишко скочиха на бунт - няма да допуснат евтаназия на прасетата 01.08 | 09:46

Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета

От iNews.bg

Кметовете на населените места в Пазарджишка община излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Недоволството им е заради решението на епизоотична комисия в областния град, което предвижда собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят в срок до 2 август. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около 5-те индустриални свинекомплекса на територията на областта. В зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев:

"Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка".

Хората в Пазарджик  организират протест. Недоволство си ще изразят и в района на Ямбол и Сливен. Над 57 са вече огнищата на африканска чума. Вчера заразата бе потвърдена в Монтанско, Пловдивско и Разградско.

Водещи

Най-четени