Дебнат ни дали пушим, дори и на празничната трапеза 13.12 | 22:10

През 2013 година са извършени около 350 000 проверки за пушене на закрито

От Кремена Бедерева

Драмата около забраната за пушенето на закрито тази седмица стига до своя завършек. Стана ясно, че въпреки напъните, тя остава и няма да се пуши в заведенията по празниците.

Депутатите решиха да оставят режима в сегашната му форма - не се пуши на закрито, въпреки че имаше желание това се промени в по-лек вариант, и да се върне стария вариант със зали за пушачи и непушачи.

Но нещата не спират до тук - здравният министър Таня Андреева се е амбицирала да хвана недобросъвестните ресторантьори и пушачи, които не спазват забраната. Затова тръгват масови проверки в заведенията по празниците. Инспекторите ще следят именно дали се спазва забраната за пушене, съобщи министърът.

Според Андреева засиленият контрол от страна на регионалните здравни инспекции се предприема с оглед на това, че по време на празниците изкушенията винаги са по-големи.

"Режимът за контрол никога не е бил отпуснат. Силно преувеличено беше това, че законът не се спазва, и липсва контрол. Проверките вървят, непрекъснато имаме информация за нарушения, и се правят както планови проверки, така и изненадващи", каза още Таня Андреева.

През 2013 година са извършени около 350 000 проверки за пушене на закрито, а наложените санкции възлизат на над 1 млн. лв.

Водещи