Д-р Ботев: СЗО зачеркна „Ремдесивир“, за да си върне на САЩ, че им спряха финансирането 22.11 | 11:33

Употребата на неправилна ваксина може да доведе до бум на автоимунни заболявания, казва хематологът

От iNews.bg

Има война между СЗО и САЩ. САЩ спряха финансирането на СЗО и съответно СЗО отговори достойно за лекарството "Ремдесивир", което е американско. Това заяви в ефира на БНТ хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация.

Твърдението, че "Ремдесивир" не помага при лечението на COVID-19, е невярно. То е много добро лекарство, което трябва да се прилага в правилни моменти, обясни той. Факт е, че при приложението му се наблюдават станични ефекти, но те не са от лекарството, а от самото заболяване. Явно то трябва да се прилага в комбинация с други медикаменти, например прясно замразена плазма от преболедували и "Ремдесивир" дава изключително добри резултати, допълни хематологът.

В момента здравният министър в България е изправен пред много голяма отговорност, тъй като трябва да вземе решение кои протоколи за лечение да бъдат одобрени.

"Новите протоколи са световни протоколи. Пътят за въвеждането им отнема понякога 15 години, а тук трябва да стане за месеци. Министерство на здравеопазването е тромава структура, която трябва да заработи по-бързо. В момента използвам два вида лечение. Първо това е реконвалесцентна плазма и второто - много хора могат да бъдат спасени, ако се лекуват с обикновена плазма чрез плазмофереза. Това е влязло в най-новите протоколи", посочи д-р Ботев.

По думите му високата смъртност от COVID-19 в България се дължи на това, че много от научно доказаните факти не са дошли още у нас.

Д-р Ботев обясни, че препаратът "Ивермектин" лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души.

"В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да действа по-бързо", отбеляза той и допълни, че това лекарство за 48 часа намалява количеството вирус 99,97 пъти.

"Ивермектинът" може да се приема и с профилактична цел, а в комбинация и с терапевтична цел. Много добри резултати дава в комбинация с "Доксициклин".

В студиото на предаването д-р Ботев показа в каква позиция пациентите могат сами да си помогнат за изхвърляне на жилавите секрети, които могат да затруднят работата на белите дробове.

Хематологът подчерта, че при неправилна ваксина може да има висок бум на автоимунните заболявания.

Водещи

Най-четени