ЕМА: Има възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на съсиреци 07.04 | 17:16

ЕАЛ по-рано заяви, че ваксината е безопасна

От iNews.bg

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) представи заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.

Агенцията призовава хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината, незабавно да се обърнат към лекар. Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт.

ЕАЛ по-рано заяви, че ваксината е безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите.

В днешното становище се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо. Според ЕАЛ е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината

Водещи

Най-четени