И четенето държи доктора далеч от нас 23.05 | 14:00

Според ново изследване четенето е полезно за здравето на възрастните хора, тъй като съхранява буден ума

От Кремена Бедерева

Известно е, че една ябълка на ден държи доктора далеч от нас. Но освен храната, има и друг начин да избегнете посещението при лекаря си, особено ако сте влезли в пределна възраст.

Ако току-що сте се пенсионирали и сте се сблъскали с проблема, че няма какво да правите по цял ден и имате много свободно време, може да бъдете спокойни. Четенето на книжка е един от вариантите да запълните много време, което имате.

Още по-хубавото е, че според ново изследване четенето е полезно за здравето, тъй като съхранява буден ума, казва Урсула Lenz на работна група в Германия на организациите на пенсионери BAGSO, цитирана от China Daily.

Остаряването може да създаде затруднения, като например липса на зрение или проблеми с концентрацията, но експертите насърчават възрастните хора да не се откажат от четенето и да се адаптират към новото си положение.

От гледна точка на здравето, специалистите смятат, че има много предимства в четенето на книги или вестници за възрастните хора.

Възможността думите да се превръщат в образи в мозъка е добре за когнитивните функции. Четенето също така подобрява речника им, използвания език и способността за концентрация, според Симон Helck от Kuratorium Deutsche Altershilfe, организация в Германия, която помага за популяризирането и развитието на стратегии за полагането на грижи за възрастните хора.

И така, какво точно се случва в мозъка, когато четем?

"Мозъкът изгражда нови синапси - връзките между невроните, които се стимулират по време на четене", казва Манфред Гогол, лекар и председател от Германия по геронтология и гериатрия.

Гогол препоръчвал четенето на книги, които са на занимателни теми и са интересни на читателите. Ако един дълг роман ви изглежда като твърде много работа, то след това се опитайте да прочетете една новела или сборник с разкази, съветвал руският класик.

В отговор на нуждите на възрастните хора, издатели печат книги с големи шрифтове и по-големи разстояние между редовете. Lenz казва, че вече е широко разпространено искането за книги с голям шрифт в библиотеки и книжарници.

Но независимо от това, какво се чете, друг важен аспект е възможността да се обменят мнения за дадена книга с други хора. Дали става въпрос за списание, литературна книга или всекидневник, няма значение - важното е, че винаги има за какво да се говори.

Водещи

Най-четени