Комбинацията на кафе и мазна храна е вреднa за здравето 04.04 | 19:57

Учени препоръчват да се избягва кафето в заведенията за бързо хранене

От Кремена Бедерева

Ако след мазна храна човек изпие едно кафе, кръвната захар се покачва и достига стойности, характерни за застрашените от диабет, установиха канадски учени.

Наситените мазнини влияят върху способността на тялото да пречиства захари от кръвта. Когато това се комбинира с ефекта на кафето, въздействието е още по-сериозно, обяснява Мари-Солей Бодоен от университета на Гелф, пише Physоrg.

Изследването е първото, което проверява ефекта от наситени мазнини и кафе с кофеин върху нивата на кръвната захар с нов тест с коктейл, който съдържа само липиди. Той позволява да се имитира въздействието на поетите с храната мазнини върху организма.

За изследването доброволците са получили еквивалента на две чаши кафе пет часа след мазната напитка, а един час по-късно сладка напитка.

След това нивото на захарта в кръвта на участниците се повишило с 32 процента в сравнение с хората, които не пили мазен коктейл. Резултатите от изследването са особено важни за хора, застрашени от метаболитен синдром и диабет тип 2.

Водещи

Най-четени