Къде ще гръмне бомбата? По животните върлува туберкулоза, а държавата мълчи 27.10 | 16:50

Тази година нямаше държавната профилактична програма и антракс, и бруцелоза удариха страната

От Беатрис Николoва

Тази година в страната върлуват антракс и бруцелоза и оказва се това не е случайно. За момента малко известно беше, че върлува и туберкулоза по животните, а мерките, които се взимат са само на местно ниво, призна пред iNews ветеринарен лекар от Българския ветеринарен съюз.

Как върви обучителната кампания на Българската агенция по храните във връзка с болестите селскостопанските животни?

Тази кампания е прах в очите на хората. Трябваше да се направи обучение на фермерите, за да бъдат запознати с болестите по селскостопанските животни. Освен това искаха да бъдат информирани за задълженията на частно практикуващите ветеринарни лекари.

Всъщност, това което се случи беше, че запознаха фермерите много на бързо, според мен и колегите от БВС, това не е обучение, защото не може за такова кратко време да бъдат запознати хората със 7-8 болести и практически да се води, че това е обучение. Това е ПР кампания на Министерство на земеделието.

По време на кампанията обясняваха какво ще направи министерството за фермерите и какви задължения имат ветеринарите и колко ще бъдат глобявани. 

Можем ли да кажем, че са овладени огнищата на заразните болести?

Не, не можем, особено ако визирате бруцелозата и антракса, всичко това се води на база профилактика. Антраксът по принцип не може да бъде овладян.

Всеки учебник по ветеринарна медицина със заразни инфекциозни болести започва с антракс. Това е основното, най-страшно заболяване, за което се говори. Неслучайно това в зооноза – предава се от животните на хората и обратното. Антраксът представлява бацил, който може да устои от 70 до 100 години в почвата. Метеорологичните условия през тази година също благоприятстваха процеса – имаше дъждове, влажна почва, а спорите антракс са в долните пластове. Това са така наречените антраксни полета.

Помните във Варна имаше смъртен случай. Тогава вината едва ли не беше хвърлена на д-р Пенка Велкова, която е основният лекар във варненското село Млада гвардия, където пламна зараза от антракс.

Категорично Българският ветеринарен съюз застана зад колежката. Тя няма никаква вина, докторката не е виновна за нищо, защото цялата система е сбъркана. След този, втори смъртен случай имаше в Добрич преди месец и половина.

1585913

Откъде дойде проблемът?

Фермерите нямат пари, чудят се по какъв начин да не се прецакат и да не си загубят месото, което имат, колят животни и от там следва контрабандна търговия с месото (бел.а. - говори за случая във Варна) вкарва се в кланица, докторът, които следи процеса го изпуска и месото се пласира и се получава верижна реакция. След това обвиняват колежката Велкова, че тя е изпуснала нещата.

Ако фермерът има някакво съмнение, макар и минимално, че животното е болно от нещо, веднага трябва да съобщи на ветеринарния лекар, но както се досещате, това не се случва често.

И при бруцелозата важи същото?

Абсолютно, това обясняваха и на обучението на БАБХ, макар че отново слагам обучение в кавички.

Бруцелозата дойде заради безконтролно вкарване на животни от Гърция. Контролът на държавата по случая е нула. Сега отново се очаква същото нещо да се повтори. Гръцките фермери вкарват контрабандно животни в България и ги продават на много ниски цени, защото и там върлуват заболявания. 

Нашите собственици купуват, не съобщават на ветеринарния си лекар, минава половин, една година, докато съобщят на лекаря и болестите върлуват. Примерът е 400-500 животни, които се убиха в Кюстендилско, имаше и заболели хора.

Истината е, че държавата я няма, поради липса на контрол и това е причината за изпуснатата ситуация. Трябва да се изпълнява единна държавна профилактична програма, подчертавам държавна, която се спуска от Министерство на земеделието и контролния орган БАБХ.

Според нея всеки един фермер трябва да има договор, подписан с регистриран ветеринар,който да бъде обслужващ лекар.

Договорът се състои от 2 части. Първата е държавната профилактична програма и изследванията, които се правят, а втората е лечебната дейност.

Това е важна програма, която е с цел защита на държавата.

Като заговорихме за държавна програма, какво Ви е мнението за предложението лекуващият ветеринар да вписва настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт и т.н.) в Интегрираната информационна система на БАБХ в срок до 48 часа?

Държавата поиска тази система да работи. В нея всяко едно животно, което е налице – прасета, коне, кози, овце, крави, кучета, всичко това трябва да бъде идентифицирано с определен номер – дали ще е ушна марка или чип няма значение. Трябва да има марка.

Идеята е много добра, тя не е нова, практикува се от няколко години - по закона за ветеринарномедицинската дейност принудиха фермерите да си заплащат маркировките. Ако те имат немаркирани животни, не могат да участват в програмите за субсидиране и хората се принудиха да го направят.

Има обаче една категория - "Заден двор". Това са хората с по-малък брой животни, които си ги гледат за лична употреба, в която контролът е най-малък.

Всеки фермер/стопанин, независимо от животното, до третия ден, в който се роди трябва да бъде маркирано и фермерът трябва да съобщи на ветеринара, ако то почине или е заклано и това трябва да бъде отразено в информационната система.

В нея се добавят още леченията, ваксинацията и пробите, които са направени – проба за туберкулоза, бруцелоза и т.н. Ако това се спазва, няма да има проблеми. Масово обаче се продават животни без маркировка през джамбази.

1585911

Т.е контролът е занижен?

В момента тече промяна на закона, която гласи, че ако едно животно се хване и няма ушна марка се умъртвява, ако това се направи само за месец няма да има никакви проблеми и всички стопани ще си маркират животните, но в момента няма такъв текст.

Кои са най-застрашените региони?

Няма регион, който да не застрашен. Защото държавната профилактична програма не е стартирала все още, а годината приключи.

То има ли за кога да стартира?

Българският ветеринарен съюз декларира, че има готовност да изпълни програмата.

Ние не се отказваме от задълженията - да взимаме, проби, да правим ваксини, да следим заболявания и знаем, че трябва да я вършим тази дейност. Само че тя се започва март, април, юни и юли.

Например превенция и изследвания за туберкулозата започва март/април, бруцелозата се изследва след една година след нея и т.н. Как да започнем програмата сега, когато годината почти свърши...

Истината е, че няма стартирала програма, защото имаше един вътрешен проблем на БАБХ - обявиха конкурс за лаборатория, в която да се изследват пробите, който беше оспорван.

Парадоксите не свършват до там. Миналата година се стигна се до предложението частно практикуващите лекари трябваше да субсидираме държавата със заплащане на изследванията на животните за заразни болести. Каза се, че парите ще ни бъдат върнати, но това нямаше да се случи и ние го знаехме. Тогава всички отказахме и никой не работи.

Наложи се държавните служители, в по-голямата част от страната да извършват нашите задължения, което е неприемливо. Не може един човек, който контролира нашата дейност и да я върши. По документ нещата бяха свършени, а всъщност не са и резултатите тази година са налице. Миналата година антракс нямаше почти никъде, тази година 2 смъртни случая и бруцелоза. 

Трябваше да се направи антраксна ваксина през юни, когато животните започнат да излизат на паша. Фактически нищо.

В Разград има положително реагирали животни от туберкулоза (не е зооноза, но млякото и месото от заразени животни са опасни за човека), въпреки че се говори, че я няма, в крайна сметка беше пбявено след 6 месеца. 

Никой не го споменава това, просто се премълчава, защото работата не е свършена, а ако държавата обяви, че има туберкулоза, тя трябва да започне да плаща. Ние сега трябва да направим цялата програма, която трябваше да стартира през март. Практически сега няма да се направи така или иначе, най-вече в "задните дворове". 

 

Т.е тази година е изпусната?

Да и никой не знае къде ще гръмне бомбата.

В такъв случай хората трябва да имат притеснение за месото и млякото, с което се хранят?

БАБХ гарантира за това, което влиза в кланиците, но понякога контролът е занижен.

 Нещата са сериозни и не се случва за първи път. Преди години колега се самоуби, защото имаше подобен сценарий, а беше натискан от контролните органи да признае, че той е виновен, а то не зависи от него, просто държавата мълчи, докато не стане страшно.

Има ли решение?

БАБХ да си синхронизира действията в контрола на всяко ниво в хранителната верига - от фирмата, до масата.

В момента те като решение виждат 3-годишен профилактичен план, но ще бъдат атакувани от производителите на лекарства, защото ако 3 години те не си продадат диагностикумите в България, губят правото да бъдат ползвани и регистрация и всичко ще правят на ново.

 

Докато нещата не започнат да се движат в задължителната посока - контрол от фермата до консуматора, болести ще има. Те няма как да изчезнат напълно, но при адекватна превенция, ще намалеят значително.

 

 

Водещи

Най-четени