Малчуганите масово с развалени зъби – родителите виновни 13.11 | 16:16

Липсва култура за профилактични прегледи, смятат специалистите

От Теодора Кокаланова

Ходенето на зъболекар определено не е едно най-приятните неща. Страх към стоматолозите изпитват както млади, така и стари. Тревожна статистика показва, че масово малчуганите са с развалени зъби. 

90% процента от децата са с поне един кариес. Това показват наблюденията на детските стоматолози. Вина за многото кариеси при децата имат и техните родители, които не ги водят на профилактични прегледи, а едва когато детето го заболи зъб.

"Това е голяма грешка, тъй като, когато вече го боли зъб детето прави връзка, че ходенето на зъболекар боли и така се травмира", обяснява д-р Стоев. По думите му то не може да осъзнае, че идва при зъболекаря, за да му спре болката и ще му бъде помогнато. "Първият му спомен от зъболекар е болката", допълва той.

Подобна тенденция е често срещана и затова децата масово са с развалени зъби, съобщи bTV. "Моите наблюдения показват, че в повече от деветдесет процента от случаите децата са с повече от един развален зъб, да не кажа два", казва д-р Стоев.

При всяко дете, което ходи редовно на зъболекар резултатът от поредния профилактичен преглед би бил - нито един нов развален зъб. Затова за здрави зъби давайте на децата сирене и винаги, след като хапнат нещо, ги учете да си изплакват зъбите с вода за една минута.  

 

Водещи

Най-четени