Мед. сестри на протест пред МС, не искат пари 15.12 | 16:00

„Протестът не е за заплати, а за реформи в системата. Държавата отпусна милиони левове, които не е ясно къде отиват и потъват като в каца без дъно”, казват сестрите

От iNews.bg

Медицински сестри и здравни работници от цялата страна се събраха на протест пред Министерски съвет днес, предаде БГНЕС.

Протестиращите опънаха палатка и заявиха, че ще остане там, докато не се срещнат с премиера Бойко Борисов. Готови са да останат на площада и през нощта.

"Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени, които вече са овластени и от следващата година, дай боже, да сме трънчето в петата на всеки работодател и всеки, които не спазва закона. Не знам колко ще сме успешни, но знам, че няма да се откажем”, закани се медицинската сестра Мая Илиева, председател на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти.

"Протестът не е за заплати, а за реформи в системата. Държавата отпусна милиони левове, които не е ясно къде отиват и потъват като в каца без дъно”, заяви още Илиева. "Искаме да сме сигурни, че правилно ще се разпределят. В момента те ще отидат както и преди – при същите хора, които крадяха и досега. Визирам болници, които не спазват законодателството. Работи се на 24, 36, 48-часови смени, има хора без медицинско образование. Съгласете се, че това не е реформа”, каза тя.

Пред входа на бившия партиен дом беше опъната палатката, която през последните месеци стоеше закотвена пред парламента, и пред здравното министерство. На нея медиците са поставили исканията си.

Илиева с разочарование отбеляза, че винаги са давали гласност и на пациентите, но и днес, както предишните пъти, такива няма да ги подкрепят. "Няма ги, защото са отчаяни от цялата политическа безотговорност", обяснява отсъствието им Илиева.

Медиците показаха фишове, на които пише, че получават 620 лева, а според здравният министър са 950 лв.

На въпрос на БГНЕС какво се промени след серията от протести през последните месеци, Мая Илиева каза, че са се повишили заплатите с 50-100 лева. Заради активната си дейност по време на протестите тя беше уволнена. От скоро обаче има нова работа, но не пожела да каже къде. 

Водещи

Най-четени