Международен ден на хората с увреждания 03.12 | 09:21

В цялата страна ще се проведат различни инициативи в знак на съпричастност

От Силвия Стоядинова

На 3 декември – по повод Международния ден на хората с увреждания, в цял свят се организират събития, напомнящи, че необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания.

Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания през 1992 г.

Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания.

Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на тези хора, за тяхното пълноправно участие в обществото.

В България освен труднодостъпната архитектурна среда в градовете и селата, хората с увреждания намират големи трудности при намирането на работа.

В знак на съпричастност в цялата страна ще бъдат организирани редица инициативи по повод днешния ден. В София, в зала "Баскетбол" на Националния стадион "Васил Левски" ще се проведе фестивалът "Игри за всички".

Там ще се съберат над 80 деца между 9 и 11 години със и без увреждания, които чрез игри и забавление ще открият, че човешкото отношение и приемането са стъпки към стопяване на различията.

Участниците ще са от 28 СОУ "Алеко Константинов", 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" и дневен център "Св. Мина". Фестивалът се провежда за трета поредна година. Сред официалните гости ще бъдат представители на Британски съвет, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт (БАРИС), Корпуса на мира в България.

Организатор на събитието е сдружение "Мечти и отбори, България" - младежка неправителствена организация, чиято цел е да развива лидерски качества у младите хора, да насърчава междукултурното разбирателство и да приобщава деца в неравностойно положение чрез игри, спортни състезания и изкуство.

В столицата ще бъде проведена и пресконференция по повод Международния ден на инвалида.

Тя ще започне в 12.45 ч. на бул. "Дондуков" 11. ще се обсъждат темите за пенсионната и административната реформа по отношение на хората с увреждания, достъпът до архитектурна среда, до образование, трудовата заетост, здравеопазване.

Ще участват представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС, Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Съюза на инвалидите в България, Съюза на глухите в България и др.

От организациите изразяват надежда, че правителството ще се отнесе с отговорност към поставените проблеми и чрез активен диалог ще формира и регламентира социална политика за пълноценната им интеграция в обществото.

За четвърти път и община Бургас ще отбележи днешния ден с празнична програма, включваща музикални, поетични и танцови изпълнения на хора с увреждания и техни приятели, както и скромна почерпка.

Началото е 14.00 часа в Танцова Академия – Бургас, сградата на "Информационно обслужване” АД, ул. "Янко Комитов” № 3.

Гости на празника ще бъдат кметът Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, представители на Община Бургас и др.

Дружеството на инвалидите в Габрово организира концерт от 14 часа в салона на Драматичния театър.

В 10. 00 ч. членове на Съюза на слепите, на хората с увреден слух и на диабетоболните в Хасково ще изнесат концерт в Драматичния театър "Иван Димов".

В залата на читалище "Братство" в Кюстендил също ще се проведе празничен концерт. Музикалната проява ще започне в 14 часа. Поканени да присъстват са представители на неправителствени организации и много гости, информират организаторите.

Концертът вече се превръща в традиция, споделят членове на Съюза на инвалидите в Кюстендил. Тържественото отбелязване е в рамките на културния календар на читалище "Братство" за месец декември, наречен "Зимна феерия под Хисарлъка" 2010.

Водещи

Най-четени